U šteku ili na sivom tržištu: Banka Engleske ne zna gde je gomila keša

05.12.2020

09:50 >> 10:31

0

Britanski poslanici zatražili su od centralne banke da utvrdi gde je nestalo 50 milijardi funti vrednih novčanica u opticaju

U šteku ili na sivom tržištu: Banka Engleske ne zna gde je gomila keša
Copyright Pixabay

– Novac je negde sakriven, ali centralna banka ne zna gde, zbog koga ili zašto i ne čini se da je previše zanima šta se događa. A od toga za šta se koristi zavisi i da li je ugrožen javni interes – rekla je poslanica Meg Hilijer, član komiteta Donjeg doma koji nadgleda državne finansije, a prenosi CNN.

Velika količina gotovoine u opticaju mogla bi da znači i da poraslo crno tržište, droge i krijumčarene robe, na kome digitalna plaćanja koja ostavljaju vidljiv trag ne dolaze u obzir.

Iz Banke Engleske, britanske centralne banke odgovaraju da “novčanice ne nedostaju“ i da će keša biti dovoljno u opticaju, što je njihov zadatak, a da građani i firme ne moraju da objašnjavaju banci zašto žele da drže novčanice i gde ih drže.

Vioše novčanica a manje (legalnih) transakcija

Broj novčanica u opticaju dosegao je u julu u Britaniji rekordnih 4,4 milijarde, ukupne vrednosti od 76,5 milijardi funti. Pre desetak godina to je bilo svega 1,5 milijardi novčanica u vrednosti od oko 24 milijarde funti.

Paradoksalno je da količina keša raste a da procenat plaćanja gotovinom opada. Pre deset godina, u Britaniji se papirni novac koristio u šest od deset transakcija, a prošle godine u manje od tri.

Prema izveštaju Državne revizorske institucije u Velikoj Britaniji ukupna količina novca u opticaju, digitalnog i keša, se meri u bilionima funti (milionima miliona), javlja „Gardijan“.

Pročitajte još:

Sve nedoumice oko izmene poreskih zakona: Šta se menja u porezu na imovinu i ko će plaćati više?

Pokretanje biznisa: Teško do novca, ali to možda i nije loše

Banka Engleske procenjuje da se petina do četvrtine vrednosti novčanica u opticaju koristi za plaćanja a da pet odsto domaćinstava drže gotovinu kao štednju.

– Malo znamo o tome gde se nalazi ostatak u vrednosti od oko 50 milijardi funti. Moguća objašnjenja uključuju držanje novca u inostranstvu za potrebe transakcije ili štednje ili držanje novca u Britaniji u samim domaćinstvima ili zbog upotrebe u sivoj ekonomiji – navodi komitet PAC.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike