Vlada Borisa Džonsona pred kolapsom: Još sedam ministara podnelo ostavke!

06.07.2022

14:02

0

U utorak su se sa pozicija ministri finansija i zdravlja, Riši Sunak i Sadžid Džavid, a posle njih, danas, ministar za brigu o deci i porodici Vil Kvins, nakon čega je usledio nezaustavljivi talas

Vlada Borisa Džonsona pred kolapsom: Još sedam ministara podnelo ostavke!
Tan2022-6-7_205350766_2 - Copyright Tanjug/Stefan Rousseau/PA via AP

Posle ministara zdravlja i finansija, ostavke su podneli ministar obrazovanja Aleks Burgert, ministar privrede Li Rouli, ministar kulture Džulija Lopez, ministar za lokalna pitanja Kemi Bedenoh i ministar Nil O' Brajan.

Ostavke su podnela i dva zvaničnika Ministarstva obrazovanja, Robin Voker i Vil Kvins, dva savetnika u Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu energetike, Laura Trot i Felisiti Bučan, sekretar iz Ministarstva pravde Viktorija Atkins, sekretar Džon Glen iz Ministarstva finansija, Džo Čerčil iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i Stjuart Endrju iz Ministarstva za stanovanje, zajednice i lokalnu upravu.

U utorak su ostavke podneli ministri finansija i zdravlja, Riši Sunak i Sadžid Džavid.

Ostavke su usledile pošto se Džonson izvinio što je zadržao bivšeg glavnog operativca Konzervativne stranke Krisa Pinčera na poziciji nakon što su protiv njega iznete optužbe za seksualno nedolično ponašanje.

Ovo je jedan od najtežih dana za britanskog premijera Borisa Džonsona, koji je u poslednja 24 sata primio čak 10 ostavki ministara. 

Sada mora da imenuje nove ljude na te funkcije i da odgovara na pitanja pred Odborom za zajedničko delovanje.

Ovaj odbor je neka vrsta superkomiteta sastavljenog od poslanika koji predsedavaju svim ostalim izabranim odborima (zdravstvom, obrazovanjem, odbranom itd.).

AP Photo/Matt Dunham
Boris Džonson

Sednice obično traju oko dva sata i daju poslanicima priliku da postavljaju premijeru sva pitanja koja imaju.

Bivši ministar odbrane pozvao i Džonsona da podnese ostavku

Lijam Foks, bivši ministar odbrane koji je ranije bio lojalan Borisu Džonsonu pozvao je premijera da „uradi pravu stvar" i podnesu ostavku.

- Događaji poslednjih dana uverili su me da, nažalost, ne možete nastaviti da vodite Konzervativnu stranku i, još važnije, našu zemlju - istakao je on i dodao:

- Izgubili smo previše dobrih ljudi iz vlasti koji nisu mogli da pomire svoju lojalnost vama sa svojom savešću. Delim njihovo mišljenje.

- Stoga, teška srca danas povlačim svoju podršku Vama jer više nemam poverenja u Vas kao našeg lidera. Pozivam vas da uradite pravu stvar i podnesete ostavku - zaključio je on.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Uskoro opširnije na 24sedam.rs

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike