Banka Engleske povećala kamatu po peti put, sada je na 1,25 odsto

16.06.2022

12:40

0

BoE je odlučila da ostane pri postepenom pooštravanju uslova zaduživanja

Banka Engleske povećala kamatu po peti put, sada je na 1,25 odsto
Copyright Pixabay

Banka Engleske (BoE) povećala je danas ključnu kamatu za još četvrtinu procentnog poena, najavljujući da je spremna da deluje "agresivnije" kako bi otklonila opasnost koju predstavlja stopa inflacije iznad 11 odsto.

Devetočlani Komitet za monetarnu politiku BoE je većinom glasova od 6:3 odlučio da podigne kamatu za 25 baznih poena na 1,25 posto, isto kao i u maju, dok je manjina bila za povećanje stope za 50 baznih poena, izveštava Rojters.

Dan nakon što su američke Federalne rezerve podigle svoju kamatu za 75 baznih poena, što je najveće jednokratno povećanje od 1994. godine, BoE je odlučila da ostane pri postepenom pooštravanju uslova zaduživanja, upozorivši da će britanska ekonomija zabeležiti pad u tekućem, drugom kvartalu.

Britanska referentna kamata je sada najvša od januara 2009. Ovo je peti put da je BoE podigla cenu pozajmica od decembra prošle godine, kada je prva među velikim centralnim bankama pooštrila monetarnu politiku od početka kovid pandemije.

Pojedini kritičari, međutim, kažu da je stav BoE preblag da bi sprečio da se rast inflacije ne prenese na ugovore o platama i na inflatorna očekivanja, što dugoročno šteti ekonomiji.

Inflacija u Ujedinjenom Kraljevstvu je u aprilu dostigla 40-godišnji maksimum od devet procenata, što je za više od četiri puta iznad cilja BoE od dva odsto. Centralna banka je danas podigla svoju procenu rasta potrošačkih cena, predviđajući da će dostići vrhunac od nešto preko 11 posto u oktobru, za kada je najavljeno novo povećanje cena električne energije.

Istovremeno, BoE je smanjila svoje kratkoročne prognoze rasta bruto domaćeg proizvoda, i sada predviđa pad od 0,3 posto u periodu april-jun, dok je u maju predviđala rast od 0,1 odsto u navedenom tromesečju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike