Banke od danas dižu cene usluga: Evo šta je sve poskupelo i koliko

01.08.2022

07:35

0

Autor: S. G.

Pojedine banke već su najavile da će podići naknade i tarife od 1. avgusta

Banke od danas dižu cene usluga: Evo šta je sve poskupelo i koliko
Profimedia/Pixabay

Već od danas, kao što su i najavile, banke u Srbiji podižu naknade i tarife, a uvode i neke nove! Tako će poskupeti vođenje računa, izdavanje čekova, mobilno i elektronsko bankarstvo, hitno izdavanje kartice, isporuka na kućnu adresu...

Od 1. avgusta banke najavljuju i nove naknade, pa će, na primer, naplaćivati više pokušaja za podizanje novca sa bankomata (ako pogrešite PIN) ili neuspela plaćanja preko interneta i slično.

Skuplji i eBanking

Tako će, po novim cenovnicima pojedinih banaka, izdavanje serije čekova sada koštati 300, umesto 200 dinara. Izdavanje kartice po hitnom postupku, koje je do sada bilo besplatno, koštaće 400 dinara, dok će vas isporuka kartice na kućnu adresu, koja je do sada bila 50 dinara, sada koštati čak 800 dinara.

Kako su navele pojedine banke prilikom informisanja klijenata o promeni cena, porašće i provizija za podizanje novca sa bankomata druge banke, ali i sve transakcije koje se obavljaju preko eBankinga.

Takođe, ukoliko ste, ne svojom krivicom, izgubili karticu, a na računu ste imali do 3.000 dinara, troškove ćete sami snositi. Samo u slučaju da ste na računu imali više novca, trošak snosi banka. Naravno, neophodno je da dokažete da niste zloupotrebili karticu.

Dižu cene jer im se može...

Prema rečima Dušana Uzelca, urednika portala Kamatica, banke će poskupeti svoje usluge kad god to budu mogle.

- Dok klijenti ne izlaze iz banaka, dok stoje u redu ispred šaltera, njihove cene biće visoke. To je pravilo u svakoj trgovini, cena raste što je roba traženija – kaže za 24sedam Uzelac.

Profimedia
Dok je klijenata u redu, cene bankarskih usluga neće biti povoljnije

U Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" smatraju da nema razloga da banke podižu naknade i provizije i da je to samo želja za dodatnim profitom. Kako ističu, "ako poskupi gorivo, taksista će povećati cenu jer mu od tog goriva zavisi posao“, i pitaju "od čega to banka toliko zavisi da bi podigla cene dva ili tri puta“?

S druge strane, u Udruženju banaka Srbije smatraju da su poskupljenja usluga banaka opravdana. Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić kaže da je korekcija cena bankarskih usluga gotovo neophodna.

- Cene inputa banki stalno rastu i ukoliko bi ostale stare cene to bi značilo lošiji kvalitet usluge, manje opcija ili da neki servis bude nedostupan - objasnio je nedavno Vasić za Tanjug.

On je napomenuo da u poslednje tri godine imamo inflaciju i da su, pored toga, neophodna dalja ulaganja u digitalne tehnologije, što povećava i izdvajanja za plate stručnih kadrova u toj oblasti.

Nove cene bankarskih usluga

Vođenje tekućeg računa                              200-500 dinara

Izdavanje platne kartice                               400 dinara

Hitno izdavanje kartice za 48 sati              700 dinara

Izdavanje serije čekova                                300 dinara

Isporuka na kućnu adresu                            800 dinara

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi