Cena nafte ojačala na 103,4 dolara po barelu

18.07.2022

12:00

0

Prošle nedelje, brent i WTI su zabeležili najveći nedeljni pad u poslednjih oko mesec dana

Cena nafte ojačala na 103,4 dolara po barelu
Tanker nafta - Copyright 24sedam/Profimedia

Cene nafte su produžile danas rast započet u petak, podržane slabijim dolarom i oskudnom ponudom, koji su prevagnuli nad strahom investitora od moguće recesije i pada potražnje za gorivom zbog potencijalnih novih kovid mera zatvaranja u Kini.

Cena nafte brent za septembarsku isporuku skočila je za 2,24 dolara ili 2,2 posto, na 103,4 dolara po barelu, nakon porasta od 2,1 odsto u petak. Američka WTI nafta za dostavu u avgustu je poskupela za 2,9 dolara ili za 1,9 procenata, na 99,49 dolara po barelu, nastavljajući rast sa prethodne trgovinske sesije kada je napredovala takođe za 1,9 posto, izveštava Rojters.

Prošle nedelje, brent i WTI su zabeležili najveći nedeljni pad u poslednjih oko mesec dana usled straha od recesije koja bi pogodila potražnju za "crnim zlatom".

U delovima Kine su ove sedmice ponovo počela masovna testiranja na kovid, što je izazvalo zabrinutost u pogledu potražnje za naftom u toj zemlji, drugom najvećem svetskom potrošaču tog energenta.

Usponu cena nafte doprinela je i slaba ponuda. Kao što se očekivalo, putovanje američkog predsednika Džoa Bajdena u Saudijsku Arabiju nije rezultiralo nikakvim obećanjem najvećeg proizvođača u okviru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da će povećati proizvodnju i isporuke nafte, dodaje britanska agencija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike