Nafte će manjkati i u 2023: OPEK ne sumnja u potražnju za crnim zlatom

12.07.2022

14:22

0

Tražnja će rasti sporije nego ove godine, ali i u 2023. će nafta biti tražena roba, saglasni su u kartelu

Nafte će manjkati i u 2023: OPEK ne sumnja u potražnju za crnim zlatom
rosnjeft - Copyright Printscreen/YouTube/ НК РОСНЕФТЬ

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) očekuje dalji rast globalne potražnje za naftom u 2023, ali sporiji nego ove godine, navodi se u današnjem mesečnom izveštaju te organizacije. A znamo šta rast potražnje znači.

OPEK predviđa da će potražnja za naftom porasti za 2,7 miliona barela dnevno u 2023, dok je procena rasta tražnje za ovu godinu ostala nepromenjena na 3,36 miliona barela dnevno, prenosi Rojters.

Potrošnja nafte se oporavila nakon pada izazvanog pandemijom 2020. i trebalo bi da ove godine premaši nivoe iz 2019. uprkos uticaju rata u Ukrajini, rastućih cena i inflacije i strogih kineskih mera za suzbijanje kovid infekcija.

- Procenjuje se da će očekivani zdrav globalni ekonomski rast u 2023, usled poboljšanja geopolitičkih kretanja, zajedno sa očekivanim napretkom u obuzdavanju kovida-19 u Kini, podstaći potrošnju nafte - piše u izveštaju OPEK-a.

Nova prognoza potražnje OPEK-a za 2023. godinu, prva koju je dao nafti kartel, optimističnija je od procene Međunarodne agencije za energetiku, kao i inicijalnih stavova delegata OPEK-a koji su najavljivali oštrije usporavanje, napominje Rojters.

Prognoza važi samo ako...

OPEK je saopštio da njegove prognoze za 2023. polaze od pretpostavke da neće biti eskalacije rata u Ukrajini i da rizici poput inflacije neće dramatično pogoditi globalni ekonomski rast.

U izveštaju OPEK-a su zadržane prognoze globalnog ekonomskog rasta za ovu i narednu godinu na 3,5 i na 3,2 posto, respektivno.

Cene nafte su ostale na silaznoj putanji nakon objave OPEK-oovog izveštaja, pri čemu se barel trguje ispod nivoa od 103 dolara, daleko od rekordnih 139 dolara po barelu koliko je zabeležno u martu ali još dalje od 76 dolara koligo je bila pre godinu dana.

OPEK i njeni saveznici, uključujući Rusiju, poznati kao grupa OPEK+, kontinuirano povećavaju proizvodnju nafte nakon rekordnog smanjenja pumpanja uvedenog tokom pandemije 2020. godine

Poslednjih meseci, međutim, ovaj naftni kartel ne uspeva da ostvari ciljano povećanje proizvodnje zbog nedovoljnih ulaganja u naftna polja pojedinih članica OPEK-a i gubitka ruske proizvodnje na (legalnom zapadnom) tržištu .

Prema današnjem izveštaju, proizvodnja OPEK-a je u junu porasla za 234.000 barela dnevno na 28,72 miliona barela dnevno, što je veoma, veoma daleko od dodatnih 648.000 barela dnevno koliko bi trebalo da povećavaju uz julu i avgustu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike