Stigao novi cenovnik za gorivo: Šta nas čeka na pumpama ovog petka?

15.07.2022

11:04

0

Autor: S. G.

Nafta je pojeftinila ove nedelje, i to na najniži nivo od marta ove godine

Stigao novi cenovnik za gorivo: Šta nas čeka na pumpama ovog petka?
benzin - Copyright Profimedia

Cene nafte na svetskim berzama ove nedelje su (u četvrtak 14. jula) bile na najnižem nivou od marta ove godine. Tako se nafta brent trgovala za "samo" 97,68 dolara po barelu, a američka WTI nafta je u isto vreme pojeftinila na 94,29 dolara za barel, pokazuju podaci sa portala oilprice.com, koji prati kretanje cena u realnom vremenu.

Iako je danas došlo do blagog rasta cena pa je brent pre podne bio na nivou od oko 99,6 dolara, a WTI na oko 95,8 dolara po barelu, ovonedeljna silazna putanja cene "crnog zlata“ odrazila se i na srpsko tržište pa ovog petka imamo pojeftinjenje.

Zabrinutost na svetskom tržištu

Tako će do 22. jula vozači u Srbiji litar bezolovnog benzina BMB95 plaćati 199 dinara, a evrodizela 218 dinara. Do danas je za litar bezolovnog benzina BMB95 trebalo izdvojiti najviše 203 dinara, a za evrodizel 218 dinara. I prethodne nedelje imali smo blago pojeftinjenje, takođe samo bezolovnog benzina, dok je i tada cena dizela ostala na istom nivou.

Inače, cene nafte na svetskim berzama pale su jer su izgledi za smanjenje potražnje za naftom tokom perioda visoke inflacije izazvali zabrinutost na tržištu. Investitori su se usredsredili na moguće veliko povećanje referentne kamate u SAD krajem ovog meseca, koje bi moglo da zaustavi inflaciju, ali i da istovremeno utiče na potražnju za naftom.

ilustracija 24sedam
 

 

Podsetimo, Uredba o ograničenju visine cena naftnih derivata u Srbiji produžena je do kraja jula i prema njoj se svakog petka radi novi presek cena goriva u maloprodaji. Pored toga, Vlada Srbije je ponovo smanjila akcizu na gorivo, za zakonski maksimalno dozvoljenih 20 odsto. Tako da je ista kao što je bila od 11. marta do 28. aprila, odnosno 46,27 dinara po litru bezolovnog benzina i 47,58 dinara za evrodizel, oko 12 dinara manje od regularne akcize od 57,84 i 59,48 dinara.

Kako se obračunava cena?

Maloprodajna cena derivata formira se, ianče, na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara. Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike