Stigle nove cene goriva: Evo koliko će od danas koštati benzin

24.06.2022

12:29

0

Autor: S. G.

Uredba prema kojoj se svakog petka određuju cene benzina u maloprodaji ističe za šest dana

Stigle nove cene goriva: Evo koliko će od danas koštati benzin
Copyright Foto: 24sedam /Katarina Mihajlović

Nakon više od dve nedelje, cena nafte na svetskim berzama, koja se kretala oko 120 dolara po barelu, konačno se poslednjih dana spustila na ispod 110 dolara. Tako je juče popodne cena brenta pala na 109,22 dolara, a američke sirove nafte WTI na 103,46 dolara po barelu, da bi danas ponovo otišla skoro do 112 dolara za barel brenta.

S obzirom na to da se cene naftnih derivata u maloprodaji i u našoj zemlji usklađuju sa cenom same nafte, ovog petka moglo se očekivati pojeftinjenje goriva. Ipak, do toga nije došlo.

Tako prema još uvek važećoj Uredbi o ograničenju visine cena naftnih derivata (ističe 30. juna), današnji presek cena goriva u Srbiji ovako izgleda: benzin BMB95 u maloprodaji može najviše da košta 201 dinara za litar, a evrodizel 212 dinara.

Podsetimo da je do danas BMB95 koštao 198 dinara za litar, a evrodizel 209 dinara, što znači da su cene otišle znatno gore.

Maloprodajna cena derivata formira se na osnovu srednje veleprodajne cene koju utvrđuje Ministarstvo rudarstva i energetike, a na tu cenu dodaje se trgovačka marža od sedam dinara.

Screenshot: Bloomberg
Cena fjučersa nafte tipa brent na berzi u poslednjih mesec dana

Ta cena se petkom, najkasnije do 13 časova, dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Veleprodajna cena se formira na osnovu naftne formule koja prati cene derivata nafte na mediteranskom tržištu (italijanska berza), a koje se donekle razlikuju od kretanja cene nafte na berzi.

Inače, danas u toku dana cena nafte na svetskim berzama, prema podacima portala oilprices, ponovo je na uzlaznoj putanji, pa je tako brent koštao oko 111,9 dolara, a WTI oko 106,2 dolara po barelu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike