Nekom majka, nekom...Kataru raste budžet zbog nafte a Ameri će da ga smanje

21.06.2022

07:34

0

Autor: G.M.Š.

Dok ceo svet grca zbog skupe nafte neke zemlje će od njene cene samo profitirati

Nekom majka, nekom...Kataru raste budžet zbog nafte a Ameri će da ga smanje
Naftno polje - Copyright Pixabay

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamadal-Tani, izjavio je danas da se očekuje da će ekonomija njegove zemlje ove godine porasti za 4,9 odsto. Budžet Katara se tako puni a onaj u SAD bi mogao da se isprazni zbog skupog goriva na pumpama, ukoliko se vlasti odluče na smanjenje poreza.

Katarski emir Hamadal-Tani je, na katarskom ekonomskom forumu u organizaciji agencije "Blumberg", objasnio da se projekcija rasta BDP-a zasniva na visokim cenama nafte koje neće pasti u dogledno vreme, preneo je Rojters.

Istovremeno, iz sveta stiže vest da u SAD razmišljaju da kao meru protiv visoke inflacije obore poreze na gorivo.

Američka ministarka finansija, Dženet Jelen, smatra da je vredno razmotriti privremeno ukidanje ili delimično smanjenje poreza na motorna goriva kao način za rešavanje inflacije, iako to „nije savršen” model jer možda neće dovesti do toga da se sva smanjenja prenesu na potrošače.

Jelenova je u obraćanju novinarima u ponedeljak uveče, nakon sastanaka sa kanadskom ministarkom finansija Kristijom Friland u Torontu, rekla da istraživanje ukazuje na to da bi veći efekat za potrošače imalo smanjenje viših poreza na gorivo saveznih država od generalno nižih federalnih poreza od 18,4 centa po galonu (5,45 dinara za litar) za benzin i 24,4 centa za dizel (7,12 dinara za litar), prenosi Rojters.

- Mislim da istraživanje sugeriše da je prilično veći učinak za potrošače kada to jedna država uradi s cenama na pumpi...Na saveznom nivou imamo niže, mnogo niže poreze na nego na nivou država, a podaci si mešoviti - navela je ona, dodajući da su cene goriva „značajan teret za američka domaćinstva“.

U Srbiji je samo akciza na gorivo 49,16 dinara za benzin i 50,56 dinara za litar dizela, a na to idu i druge takse i na kraju PDV od 20 odsto.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike