Vest koju smo čekali: Nafta pala ispod 110 dolara

23.06.2022

06:58

0

Cene nafte pale više od dva odsto samo u jednom danu

Vest koju smo čekali: Nafta pala ispod 110 dolara
Ilustracija - Copyright Profimedia

Cene nafte su nastavile da se povlače spustivši se danas za više od dva odsto na trgovanju na azijskim berzama.

Investitori ponovo analiziraju procene rizika od recesije i potražnje za gorivom zbog podizanja kamata u velikim ekonomijama.

Nafta brent za julsku isporuku (fjučers ugovori) pala je za 2,5 dolara ili 2,3 odsto, na 109,22 dolara za barel, a američka sirova nafta WTI je pojeftinila za 2,6 dolara ili 2,7 procenata, na 103,46 dolara po barelu, javlja Rojters.

Skup novac guši ekonomiju

Cene oba međunarodno referentna tipa nafte su oslabile za čak tri dolara po barelu u ranim jutarnjim satima na azijskom trgovanju, nakon pada od oko tri procenta na prethodnoj sesiji, spustivši se na najniži nivo od sredine maja.

- Tržišta nafte su pod pritiskom jer su investitori zabrinuti da će povećanje američkih kamatnih stopa zaustaviti ekonomski oporavak i prigušiti potražnju za gorivom - kaže Kazuhiko Saito, glavni analitičar kompanije „Fudžitomi Sekjuritiz“.

Screenshot: Bloomberg
 

Dodaje da su američki i evropski hedž fondovi rasprodali svoje pozicije uoči završetka drugog kvartala, što takođe "hladi raspoloženje investitora“. Prema njegovoj proceni, WTI nafta bi mogla da padne ispod 100 dolara po barelu u SAD-u pre praznika 4. jula.

Analitičari brokerske kompanije „Haitong Fjučers“ objavili da bi u bližoj budućnosti moglo da dođe do povećanja ponude jer ima „sve više podataka koji dokazuju da je snabdevanje ruskom sirovom naftom manje pogođeno sankcijama nego što je većina ljudi ranije procenjivala".

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je u sredu da je Rusija u procesu preusmeravanja svoje trgovine i izvoza nafte ka grupi zemalja u razvoju BRIKS-a nakon uvođenja zapadnih sankcija prema Moskvi zbog napada na Ukrajinu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike