Nafta neće brzo nadole: Stručnjaci bez ikakve sumnje kako će se kretati cena

09.06.2022

09:08

0

Autor: G.M.Š.

Nema brzog rešenja za skupu naftu, slažu se analitičari a samo je pitanje koliko visoko vide cenu barela

Nafta neće brzo nadole: Stručnjaci bez ikakve sumnje kako će se kretati cena
Naftno polje - Copyright AP Photo/Martin Meissner, File

Nema ni brzih ali ni dugoročnih rešenja i svet će morati da se navikne na skupu naftu, poruke su koje analitičari i naftni stručnjaci sada gotovo unisono šalju u svet.

A nafta tipa brent na današnjem trgovanju u Aziji probijala je nivo od 124 dolara za barel, a poslednjih nekoliko dana uporno se drži iznad 120 dolara i pored najava OPEK+ da će značajno povećati dnevnu proizvodnju.

Najave su lepa stvar ali upućeni u naftni biznis nisu tako povodljivi, ni optimistični.

Globalno tržište je u strukturnom deficitu koji se stvarao godinama, kazao je glavni analitičar za energetiku u „Goldman Saksu“, Damijen Kourvejlin za CNBC, i dodatne količine koje može da ispumpa Saudijska Arabija mogu samo da spreče dalji skok cene na berzi ali ne i da je značajno obore.

Nedostaje istraživanja novih bušotina, sve je manje starih a nedostaje i transport sa dalekih naftnih polja do rafinerija. Godine „okretanja ka zelenoj energiji“ naveliko su smanjile ulaganja u naftnu industriju i sada se to plaća kroz skuplje energente.

OPEK+ jeste najavio da će povećati dnevnu proizvodnju za dodatnih 650.000 barela, umesto ranije dogovorenih 4309.000, ali mnogi su skeptični da je to uopšte moguće.

Screenshot: Bloomberg
Cena brenta na današnjem azijskom trgovanju

U „Fajnenšel tajmsu“ citiraju izvor iz „Rapidan enerdži grup“ gde kažu da OPEK+ to jednostavno ne može da izvede u julu i avgustu, kao je najavljeno. Štaviše, kao realnu cifru navode povećanje od 355.000 barela dnevno, što je manje i od prethodno najavljene brojke.

To da neke od 23 zemlje članice OPEK+ ne daju nafte koliko je dogovoreno više nije tajna i u aprilu je ukupna proizvodnja bila 2,7 miliona barela dnevno manja nego što bi trebalo da bude.

"Imamo kritičnu situaciju..."

Tržištem i dalje vlada geopolitika. Ruska nafta se potpuno proteruje sa zapadnog tržišta, Libija se grčevito bori da održi svoju proizvodnju a pregovori SAD sa Iranom, kako prenosi Oilprice.com, i dalje „idu nigde“.

Kada se to spoji sa lokalnim (ne)prilikama, kao što su niske zalihe derivata u SAD i to na početku „vozačke sezone“, cena ne može da ide naniže. Naprotiv, kaže šef trgovine berzanskim robama u „Trafiguri“, Džeremi VVejr.

Screenshot: Bloomberg
Samo naviše: Brent od početka godine

 

- Imamo kritičnu situaciju. Zaista mislim da imamo problem za sledećih šest meseci… kad nafta krene ovako paraboličkom putanjom, i druga tržišta mogu da krenu i da skoče poprilično – rekao je Vejr za FT.

Neka upozorenja su prilično dramatična jer iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kažu da cene „nisu ni blizu vrha“, pošto se očekuje da će otvaranje Kine nakon pandemijskog lokdauna još da zategne tržište.

U „Goldman Saks Grupi“ kažu da cena mora još gore kako bi se „izblansirala tražnja“. Njihova cifra za sledeći kvartal je 137 dolara za barel, i to za od brenta nešto jeftiniju američku WTF naftu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike