Zašto je štednja u dinarima postala mnogo isplativija nego u evrima

27.10.2020

19:11 >> 20:04

0

Poslednjih godina kamatne stope na depozite u domaćoj valuti dosta su veće u odnosu na kamate na deviznu štednju

Zašto je štednja u dinarima postala mnogo isplativija nego u evrima
Copyright Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Najnoviji podaci NBS o štednji građana pokazuju da je rast dinarske štednje daleko veći od rasta depozita u evrima, što i ne čudi s obzirom na to da su kamate dosta atraktivnije. To pokazuju i konkretni primeri oročavanja uloga na duži period, koje čitaocima predstavlja Portal 24sedam.

Tako je, na primer, građanin koji na štednju polaže 590.000 dinara (5.000 evra) za pet godina “u plusu2” za 112.690 dinara (955 evra). S druge strane, da je depozit položen u evrima, za isti period ovaj štediša bi “zaradio” oko 36.580 dinara, odnosno samo 310 evra.

Za ovaj primer uzeti su najviši iznosi kamatnih stopa na bankarskom tržištu, pa je za dinarsku štednju uračunata kamata od 3,82 odsto godišnje, a na depozite u evrima stopa od 1,24 odsto.

Analiza NBS je potvrdila veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju; Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Raspon kamatnih stopa

Podatke o kretanju kamatnih stopa saopštila je za 24sedam upravo Narodna banka Srbije. Naime, prema podacima objavljenim u Statističkom biltenu NBS za avgust 2020. godine, navode u NBS, kamate na dinarsku štednju su po pravilu više od kamatnih stopa na štednju u evrima. Tako je prosečna ponderisana kamatna stopa na dinarske depozite stanovništva u avgustu ove godine iznosila 2,44 odsto na godišnjem nivou.

– Pritom, u zavisnosti od ročnosti, kamatne stope kretale su se u rasponu od 2,32 odsto, na dinarske depozite ročnosti do godinu dana, do 3,82 odsto na rokove duže od dve godine – ističu u NBS.

Dinarska štednja porasla za 13, a devizna za 3,7 odsto

Dinarska štednja, ističu u NBS, iznosi gotovo 90 milijardi dinara, što je preko pet puta više u odnosu na 2012. U poslednjih osam godina dinarska štednja je u proseku godišnje povećavana za oko devet milijardi dinara. Štednja u domaćoj valuti je 2019. povećana za 18,5 milijardi dinara, oko 30 odsto, dok rast u ovoj godini iznosi 10 milijardi dinara, gotovo 13 odsto. Devizna štednja je dostigla 11,2 milijardi evra i, nakon rasta za 0,8 milijardi evra u 2019, u ovoj godini njeno povećanje iznosi 0,4 milijardi evra, što je 3,7 odsto.

S druge strane, prosečna ponderisana kamatna stopa na depozite stanovništva u evrima, valuti sa najvećim udelom u deviznoj štednji, u istom periodu iznosila je 0,98 odsto na godišnjem nivou, i u zavisnosti od ročnosti, kretala se u rasponu od 0,89 do 1,24 odsto.

Takođe, i sama centralna banka iznela je računicu po kojoj se jasno vidi da je štednja u domaćoj valuti isplativija od one u devizama., čak i na kraći rok oročavanja.

– Štediša koji je pre godinu dana položio na štednju 100.000 dinara, dobio bi oko 2.200 dinara ili blizu 20 evra više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu oročio na godinu dana 850 evra, odnosno protivvrednost iznosa od 100.000 dinara – naveli su u NBS.

Tako je, dodaju oni, štediša koji je novac oročio u evrima za isti period “zaradio” samo oko 500 dinara (manje od pet evra), dok je na štednju u dinarima dobio oko 2.700 dinara. U ovom primeru, kako je saopšteno u NBS, kamatna stopa na dinarsku štednju iznosila je 2,65 odsto, a na štednju u evrima 0,57 odsto.

NBS nastavlja dinarizaciju

– Analiza je potvrdila veću isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju, ne samo za godišnje oročavanje, već i za štednju oročenu na kraće i na duže rokove. Tokom prethodnih osam godina, kod oročavanja depozita na tri meseca, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u gotovo 90 odsto posmatranih tromesečnih perioda – kažu u NBS.

Kako dodaju, u slučaju oročavanja depozita na dve godine, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim periodima oročenja.

– Promovisanjem dinarske štednje i njene veće isplativosti, Narodna banka Srbije nastavlja sa dosadašnjom praksom podsticanja procesa dinarizacije, tako da će i u narednom periodu nastaviti da u saradnji sa Vladom Srbije preduzima mere i aktivnosti usmerene ka ostvarenju tog cilja – zaključuju u NBS.

Poređenje štednje u dinarima i evrima

Iznos depozita     Period oročavanja     Kamata      Zarada
590.000 dinara             5 god.                     3,82%     112.690 din.
5.000 evra                      5 god.                    1,24%      36.580 din.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike