Teže do krova nad glavom: Evo koliko će vam porasti rate stambenih kredita zbog rasta kamata

16.05.2022

19:00

0

Do kraja godine očekuje se da će Evropska centralna banka povećati kamate. Šta to znači za zadužene građane Srbije?

Teže do krova nad glavom: Evo koliko će vam porasti rate stambenih kredita zbog rasta kamata
Ilustracija - Copyright Pixabay

Sada je već izvesno da će Evropska centralna banka (ECB) uskoro povećati svoje kamate zbog sve veće inflacije u EU. Prema očekivanjima ekonomista, ECB će povećati kamate tri puta ove godine, i to prvo u julu, a zatim i u septembru i decembru.

Kako je objavljeno u anketi "Blumberga“, kamata koja se još uvek nalazi u minusu, do kraja godine dostići će 0,25 odsto.

Potezi ECB utiču na sve

Ovakvi potezi ECB definitivno će označiti kraj ere "jeftinog novca“ jer će automatski sve bankarske pozajmice u evrima poskupeti. To će se, naravno, odraziti i na Srbiju pa će tako i kod nas kamate na kredite u evrima porasti, a samim tim i mesečne rate.

Da bi bilo jasnije zašto se i kako menja i kamata na kredite u Srbiji, pojasnićemo kako sve to fukcioniše. Naime, ključnu ulogu u "ceni“ kredita igra tzv. euribor, kamatna stopa po kojoj banke u EU pozajmljuju novac i koja je direktno uslovljena stopama ECB. A to znači da čim ECB podigne kamatne stope, raste i euribor, ali i obratno – s padom kamate ECB, niži je i euribor.

Upravo je euribor važna komponenta ukupne kamate za sve pozajmice u evrima koje nude i banke u Srbiji, jer je to cena koju one plaćaju evropskim bankama od kojih uzimaju novac. Na tu kamatu (euribor) dodaju i svoju maržu, što zajedno čini ukupnu kamatnu stopu po kojoj građani dobijaju kredite i po kojoj se računa mesečna rata.

Inače, euribor je svoj minimum dostigao prošle godine, kada je šestomesečni euribor (koji banke najčešće i obračunavaju) "sišao“ na minus 0,54 odsto, a još uvek je u negativnoj zoni. Međutim, takav trend očigledno će se ubrzo promeniti...

Šta kada euribor uđe u "plus“?

S obzirom na to da je prosečan iznos stambenog kredita koji uzimaju građani Srbije oko 40.000 evra, prvo ćemo na tom primeru pokazati šta znači rast euribora i kako to utiče na kamatu i mesečnu ratu kredita. Prema sadašnjoj prosečnoj kamatnoj stopi od tri odsto na stambeni kredit od 40.000 evra, uz rok otplate od 20 godina (240 meseci), mesečni iznos rate je 221,84 evra.

I dinarski krediti skuplji

I Narodna banka Srbije je prošle nedelje podigla referentnu stopu, takođe zbog velikih inflatornih pritisaka. Tako je Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od dva odsto. Kako su naveli, IO je imao u vidu da su „inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu i dalje jači i postojaniji nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije“. Automatski, to će se odraziti na poskupljenje svih bankarskih pozajmica u dinarima, odnosno na rast kamata.

U slučaju rasta euribora od samo 0,5 odsto i podizanja kamate ovog kredita na 3,5 odsto godišnje, mesečna rata biće veća za 10,14 evra i iznosiće 231,98 evra. Na godišnjem nivou to je za 122 evra više novca koji bi trebalo izdvojiti za podmirivanje stambenog kredita.

Kada bi došlo do drastičnijeg rasta euribora, od 1,5 odsto, i kamate od 4,5 odsto, rata kredita dostigla bi 253,06 evra mesečno, što je godišnje razlika od čak 374 evra.

Više stotina evra godišnje...

Za nešto veći stambeni kredit, od 50.000 evra, računica je sledeća. Pod istim uslovima - rok otplate 20 godina (240 meseci), i po sadašnjoj ukupnoj kamati od tri odsto, rata iznosi 277,3 evra mesečno. S uvećanjem kamate od 0,5 odsto, rata skače na 289,98 evra, a kod kamatne stope od 4,5 odsto, mesečna rata ovog kredita dostigla bi 316,32 evra. Tako bi na godišnjem nivou zbog povećanja kamate sa tri na 4,5 odsto ovaj kredit "koštao“ 468 evra više.

U slučaju većeg iznosa stambenog kredita, od 70.000 evra, otplatu od 240 meseci i godišnju nominalnu kamatnu stopu od tri odsto, rata iznosi 388,22 evra mesečno. Povećanje kamate na 3,5 odsto podiglo bi ratu na 405,97 evra, dok bi za kamatnu stopu od 4,5 odsto mesečna rata ovog kredita bila 442,85 evra.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike