Da li je vreme za kupovinu stana: Krediti nikad povoljniji, nekretnine nikad skuplje!

15.03.2022

06:35

0

Dok se kvadrat u našoj zemlji kotira i do 10.000 evra, kamatne stope na stambene kredite ne prelaze tri odsto godišnje

Da li je vreme za kupovinu stana: Krediti nikad povoljniji, nekretnine nikad skuplje!
Ilustracija - Copyright Pixabay

U Srbiji je prošle godine najskuplji kvadrat stana prodat za basnoslovnih 10.068 evra! Cena stana za godinu dana, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, skočila je za oko 10 odsto. Tako je za kvadrat u novogradnji u proseku za celu teritoriju Srbije potrebno izdvojiti 1.450 evra, a u starogradnji oko 1.100 evra.

S druge strane, prosečna kamatna stopa stambenih kredita koje nude banke u Srbiji iznosi tri odsto godišnje. Cene stanova nikada nisu bile veće, ali stambeni krediti nikada nisu bili povoljniji, odnosno "novac nikada nije bio jeftiniji“, slažu se agenti za promet nekretnina, bankari i ekonomisti.

Prate situaciju...

Ipak, u svetlu najnovijih geopolitičkih dešavanja, sveopšteg rasta cena energenata i hrane i preteće inflacije, bankari nisu voljni da daju prognoze kretanja kamatnih stopa. Nezvanično u većini banaka koje posluju u Srbiji poručuju da je još rano za procene i da za sada pomno prate situaciju...

- Živimo u vremenima izražene ekonomsko-političke neizvesnosti, kada je veoma teško predvideti makroekonomske faktore. Verujem da analitičari danas imaju izazove koje odavno nisu iskusili. Iako nosi svoju ozbiljnost, verujem da je kriza o kojoj se danas naširoko diskutuje u medijima ipak prolaznog karaktera i da neće ostaviti markoekonomske posledice na našu zemlju – kaže za 24sedam Toma Ćukić, konsultant i bivši bankar.

On smatra da se kamatne stope za stambene kredite neće značajno menjati, te da će zaduživanje građana za kupovinu nekretnina zavisiti pre svega od cena na tom tržištu.

- Tržište nekretnina opet doživljava svoj “boost”, “veštačkim” rastom cena nekretnina, i to je faktor koji u narednom periodu može definisati obim zaduživanja građanja za ovu vrstu kupovine – ističe Ćukić.

Sve će poskupeti

Dušan Uzelac sa portala "Kamatica“ kaže da sada jeste dobro vreme za kupovinu stana, i objašnjava zašto.

- Sledi nam jedan period inflacije kada će novac manje vredeti. A to znači da će cene biti više, nominalno, i to cene svega, pa i nekretnina – navodi Uzelac.

Za 50 kvadrata - rata 260 evra

Kada se sve sabere, za stan od oko 50 kvadrata, po prosečnoj ceni od 1.450 evra, treba izdvojiti 72.500 evra. Da biste pazarili takvu nekretninu putem stambenog kredita, prvo je neophodno učešće od 20 odsto, odnosno 14.500 evra. Otplata na rok od 25 godina ovog stana koštala bi vas mesečno oko 260 evra, koliko bi u proseku iznosila rata.

Takođe, on dodaje da u Srbiji cene stanova rastu iz dva razloga.

- Oni koji imaju novac shvataju da će biti pod pritiskom inflacije i moraju da ga pretvore u nešto "čvršće“, a to su nekretnine. U stvari oni svoj novac "parkiraju“ u nekretnine i tako dižu cene onima koji bi da kupe svoj dom. To nisu isti kupci... S druge strane, uveliko je aktivan proces migracije stanovništva prema gradu pa je i navala veća - kaže za 24sedam Uzelac.

Prema njegovom mišljenju, sve dok cena proizvoda koji se kupuje raste više od stope po kojoj se kupac zadužuje, takva trgovina se isplati.

- Ako imaš situaciju da nešto što kupuješ raste po vrednosti pet ili čak 10 odsto godišnje, a izvor novca plaćaš tri odsto godišnje, to je dokaz da se isplati – navodi Uzelac.

Prenaduvano tržište

A da je svaki trenutak za kupovinu stana pravi, smatra i profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Te spekulacije šta će biti sa cenom kvadrata ne može niko da vam kaže. Cene jesu prenaduvane i to iz investicionih razloga, to svi znaju. Ali to treba da brine investitore. Uzimanje kredita, opet, kada ti treba stan je nešto drugo – kaže za 24sedam Grubišić.

- Po meni je ipak vreme "jeftinog novca“ prošlo, dugoročno gledano. U kom trenutku će kamate krenuti naviše, niko ne može da kaže... Ali, moraće da idu, ovako je neodrživo. Sa ovakvom inflacijom nikome se ne isplati da investira – naglašava on.

S druge strane, Grubišić kaže da je rizik oscilacije cena nekretnina veliki.

- To se najbolje vidi po ponašanju banaka koje prate to tržište jer im je tu kolateral... A one i dalje insistiraju, bez obzira na preporuke NBS, da učešće za stambeni krediti iznosi 20 odsto, a ne 10. Malo koja banka je spustila na 10 odsto. To pokazuje da banke smatraju da taj rizik postoji i da je velik – objašnjava Grubišić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike