Šta sve otkriva QR kod na novom fiskalnom računu: Sve novine e-fiskalizacije

02.05.2022

13:50

0

Autor: 24sedam

Od juče je u Srbiji zvanično krenuo novi sistem e-fiskalizacije

Šta sve otkriva QR kod na novom fiskalnom računu: Sve novine e-fiskalizacije
Fiskalni računi - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Primena novog sistema e-fiskalizacije zvanično je počela 1. maja (juče), a to znači da su poreski obveznici, između ostalog, u obavezi i da izdaju nove fiskalne račune.

Na takvom računu nalaze se brojne novine, pa je tako, recimo, najupečatljivija promena veliki QR kod. Preko njega može se mnogo toga saznati. Naime, skeniranjem ovog koda građani imaju mogućnost da provere da li je račun koji su dobili validan i da li je promet prijavljen poreskoj upravi.

Čak i ime kasira...

Takođe, novi fiskalni račun mnogo jasnije prikazuje sve informacije koje mogu da zanimaju potrošače i korisnike raznih usluga. Tako na početku novog fiskalnog računa stoje informacije o prodavnici i adresi u kojoj je određeni račun izdat, a odmah posle toga i ime kasira koji je izdao račun.

Nakon toga na računu se nalazi spisak proizvoda i usluga koji su kupljeni ili dobijeni u određenoj radnji, kao i njihova cena.

Na sredini računa nalazi se stavka – „ukupan iznos", odnosno zbir cena svih proizvoda i usluga, posle toga se nalazi i način plaćanja, na primer "platna kartica" ili „“gotovina“, i iznos računa. Nakon te stavke sledi obračun ukupnog iznosa poreza.

Na samom kraju računa nalazi vreme izdavanja računa, broj računa i oznaka brojača računa, a sasvim na dnu, ali dosta uvećan, postavljen je QR kod koji daje mogućnost skeniranja računa i samim tim proveru validnosti računa.

24sedam/Goran Sivački
Novi fiskalni račun sa jasno vidljivim QR kodom

Novi zakon propisuje obavezno izdavanje računa skoro svih privrednika, od restorana, banaka, do kladionica i muzeja, ali ipak postoje i delatnosti i oblasti koje su ostale izuzete od novog zakona. To su taksisti, advokati, trgovine na malo koje posluju posredstvom pošte ili interneta, prevoz putnika kopnenim saobraćajem... Iako je bilo predviđeno da i pijačni prodavci budu u sistemu e-fiskalizacije, oni su za sada takođe izuzeti.

Prednosti i za državu, građane i privredu

O brojnim prednostima novog sistema e-fiskalizacije u više navrata pričao je i ministar finansija Siniša Mali. Kako je istakao, u subotu je po novom modelu e-fiskalizacije izdato više od sedam miliona računa, a on donosi brojne prednosti i za državu, i za privredu i građane.

- Posebno nam je drago što građani počinju da koriste mogućnost skreniranja QR kodova, tako da svakog minuta imamo više desetina skeniranih računa, čime se proverava njihova ispravnost - naveo je Mali na instagram nalogu.

24sedam/Goran Sivački
Sve je transparentno na novom računu

Novi model e-fiskalizacije, kako podseća ministar, podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od 1. maja svi obaveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

- Prednosti koje donosi novi sistem su brojne, i za državu, i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent - naveo je Mali.

Ministar navodi da se ukida trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike