Siniša Mali: Izdato više od sedam milion računa po novom modelu!

01.05.2022

15:15

0

Upotrebom QR koda kupci postaju kontrolori

Siniša Mali: Izdato više od sedam milion računa po novom modelu!
Ilustracija - Copyright Pixabay

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je u subotu po novom modelu e-fiskalizacije izdato više od sedam miliona računa i naglasio da taj novi sistem, koji je od danas obavezan, donosi brojne prednosti i za državu, i za privredu i građane.


- Posebno nam je drago što građani počinju da koriste mogućnost skreniranja QR kodova, tako da svakog minuta imamo više desetina skeniranih računa, čime se proverava njihova ispravnost - naveo je Mali na instagram nalogu.

Novi model e-fiskalizacije, kako podseća ministar, podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a u skladu sa tim potrebno je da od danas, 1. maja, svi obaveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa zakonom.

- Prednosti koje donosi novi sistem su brojne, i za državu, i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent - naveo je Mali.

 

 


Ministar navodi da se ukida trošak fiskalizacije/defiskalizacije kasa, godišnjih servisa fiskalnih uređaja, nestaje trošak kupovine i skladištenja takozvanih kontrolnih traka, ukida se pretplata kod mobilnih provajdera za GPRS.

 

 

- Ono što je važno za građane jeste upravo da novi model fiskalizacije predviđa postojanje QR koda na svakom fiskalnom isečku, čime kupci, odnosno korisnici usluga, mogu da provere da li je račun izdat u skladu sa zakonom i čijim skeniranjem mobilnim telefonom kupac uspostavlja vezu sa Poreskom upravom i dobija informacije da li je njegov račun original, da li je prosleđen u PU ili ne - napisao je Mali.

Ministar je dodao da je tako svaki kupac ujedno i kontrolor fiskalnih računa što povećava mogućnost otkrivanja svih koji falsifikuju fiskalne račune.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike