Branislava Simanić: Novi model fiskalizacije će stvoriti bolji poslovni ambijent

30.03.2022

12:29

0

Mladi treba da znaju da nijedan uspeh ne dolazi preko noći i da je potrebno mnogo truda, rada znanja i strpljenja da bi se postigao

Branislava Simanić: Novi model fiskalizacije će stvoriti bolji poslovni ambijent
thumbnail_Screenshot_20220326-164251_Samsung Internet - Copyright Promo/PKS

Branislava Simanić je direktorka Sektora za preduzetništvo Privredne komore Srbije, članica Saveta za mala i srednja preduzeća i preduzetništvo Vlade Republike Srbije, članica Saveta za rodnu ravnopravnost i Saveta za zapošljavanje grada Beograda. Pored toga što se zalaže za ekonomsko osnaživanje žena i unapređenje ženskog preduzetništva, u poslednje vreme je veoma angažovana u programim preduzeća za podršku preduzetništva mladih. Kako je aktuelna tema na privrednoj sceni Srbije novi Zakon o fiskalizaciji, sa Branislavom smo razgovarali o izazovima, ali i mogućnostima koje ona stavlja pred preduzetnike, preduzetnice i početnike u svetu samostalnog biznisa.

U kojoj meri privreda Srbije prati svetske trendove kada je reč o ženskom preduzetništvu?

- Srbija prati svetske trendove kada je u pitanju žensko preduzetništvo, čak bih rekla da smo među vodećim državama kada je reč o podršci preduzetnicama.

Srbija i Privredna komora Srbije prepoznali su žensko preduzetništvo kao snažan resurs novog zapošljavanja i upravo iz tog razloga (a na moju ličnu inicijativu), pre nekoliko godina je formirana Sekcija za žensko preduzetnistvo PKS, na koju sam izuzetno ponosna. Takođe, kao članica Saveta za rodnu ravnopravnost grada Beograda, sa velikim zadovoljstvom radim na ekonomskom osnaživanju žena u Republici Srbiji. Lično smatram da samo ekonomski osnažene žene mogu donositi racionalne odluke o svom životu.

Privredna komora Srbije pruža niz besplatnih usluga i programa koje predstavljaju snažnu podršku ženskom poslovanju. Između ostalog, u PKS organizujemo B2B sastanke, pružamo pomoć pri izlasku na strana tržišta, pomoć pri izlasku na sajmove, organizujemo besplatne radionice i edukacije, i još mnogo toga. Ono na čemu naročito insistiramo i na čemu planiramo još više da radimo u narednom periodu jesu razvoj inovativnosti i digitalizacija poslovanja. Jedino na taj način ženski, ili bilo koji drugi biznis, može da postane i ostane konkurentan i održiv na duži rok.

Koliko i na koji način će fiskalizacija uticati na buduće poslovanje malih i srednjih preduzeća?

- Novi model fiskalizacije počeće da se primenjuje od 1. maja 2022. godine, što znači da ćemo već za par meseci moći da ispratimo prve rezultate ovih promena.

Prema novom zakonu, u fiskalizaciju će ući gotovo sve delatnosti u kojima se vrši promet dobara ili usluga na malo. Cilj ovih uredbi je da se na efikasniji način kontroliše tok novca, kao i sama ekonomija (s obzirom da će u proces fiskalizacije biti uključen najširi krug preduzetnika koji posluju u našoj državi).

Troškovi će biti smanjeni u delu izdataka za GPRS prenos podataka dnevnog izveštaja, štampanje kontrolnih traka za fiskalne račune i čuvanje kontrolnih traka, zatim ukidanja obaveznog godišnjeg servisa fiskalnih uređaja, postupak fiskalizacije/defiskalizacije fiskalnih uređaja, i slično.

Da li preduzetnice koje pokreću sopstveni biznis mogu da očekuju pomoć države, i u kom obliku?

- Da, apsolutno. Od prošle godine kreirani su posebni programi za podršku ženama i mladima uzrasta do 30 godina. Kroz ove programe moguće je da ostvare 35% bespovratnih sredstava i godinu dana grejs perioda, uz veoma povoljne uslove otplate ostatka kredita. To su konkretni koraci koje preduzimamo kako bismo pružili podršku ženama i mladima i ohrabrili ih da uđu u svet biznisa.

Deluje da se sve više žena u Srbiji odlučuje za pokretanje sopstvenog posla. Po Vašim saznanjima, kakvo je trenutno stanje?

- Zahvaljujući merama države i aktivnostima Privredne komore Srbije, možemo sa ponosom da kažemo da se sve više žena odlučuje za započinjanje sopstvenog posla. Rekla bih da se samosvest žena dosta promenila na bolje, da sve više njih zna šta želi i samim tim dolazi sa konkretnom poslovnom idejom. Ranije su žene, rekla bih, često započinjale posao iz nužde, ali danas je ta situacija značajno promenjena. Veoma nam je drago što smo deo ovih promena, i zato ćemo u narednom periodu nastaviti da snažno i konkretnim aktivnostima radimo na ekonomskom osnaživanju žena u Srbiji.

Za koje delatnosti se žene najviše odlučuju kada pokreću biznis?

- Kada govorimo o započinjanju sopstvenog posla, zaista su različite delatnosti za koje se žene opredeljuju. Zastupljene su i proizvodne i uslužne delatnosti.

S obzirom da ženski biznisi uglavnom podrazumevaju uslužne delatnosti, odnosno, rad sa fizičkim licima, da li to znači da će fiskalizacija više uticati na njih? Odnosno, koliko će ih dodatno finansijski opteretiti?

- Novi model fiskalizacije će rezultirati smanjenju operativnih troškova poreskih obveznika, ukinuće nepotrebno administriranje, i samim tim će stvoriti bolji poslovni ambijent.

Promo/PKS
 

Koje su pozitivne strane novog sistema fiskalizacije kada su mala i srednja preduzeća u pitanju?

- Novi model fiskalizacije doprineće smanjenju sive ekonomije i smanjiće mogućnost zloupotrebe, što znači više novca u budžetu za izgradnju auto-puteva, bolnica, škola, vrtića.

Za potrebe informisanja privrednika i građana napravljen je sajt budiefiskalizovan.gov.rs, na kom se mogu naći najvažnija pitanja i odgovori na ovu temu, i koja se redovno ažuriraju.

Generalno, novi model fiskalizacije za privredu znači modernizaciju i digitalizaciju.

Privredna komora Srbije uključena je u ovaj proces od samog početka, što je izuzetno značajno. Takođe je značajno što više neće biti godišnjih troškova za servisiranje kasa i sertifikata, što opet znači da imamo efikasniji sistem koji podrazumeva bolji rad Poreske uprave, a sa druge strane i jednostavan sistem koji ide u korak sa vremenom.

U svom radu okrenuti ste i podršci mladima. Koje korake biste preporučili onima koji imaju poslovnu ideju, ali nisu sigurni kako da je sprovedu u delo?

- Mladima bih pre svega preporučila da nikada ne odustaju, kao i da su im vrata PKS otvorena 24/7 za sva pitanja, sugestije i nedoumice. Država je spremna i u mogućnosti da podrži sveže i inovativne poslovne ideje, obezbedi finansijsku pomoć i obezbedi čitav niz besplatnih usluga koje predstavljaju snažnu podršku njihovom poslovanju.

Takođe, mladi treba da znaju da nijedan uspeh ne dolazi preko noći i da je potrebno mnogo truda, rada znanja i strpljenja da bi se postigao uspeh. Moj savet je da budu svesni da se proces sticanja znanja ne završava nakon formalnog obrazovanja, već da je učenje kontinuiran proces i da nikada ne možete biti previše obrazovani. Zato stalno treba raditi na nadogradnji i usavršavanju znanja i veština, kako bi se to odrazilo i na biznis kojim se bavite - zaključuje Branislava Simanić.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike