Kako će rast kamata u SAD uticati na inflaciju, tržište nekretnina, kriptovalute i akcije?

19.03.2022

19:20

0

Kao što se očekivalo, Fed je podigao stope za 25 baznih poena, a evo šta kažu stručnjaci o tome kakve su posledice

Kako će rast kamata u SAD uticati na inflaciju, tržište nekretnina, kriptovalute i akcije?
Ilustracija - Copyright Profimedia Pixabay AP/Patrick Semansky

Američka centralna banka povećala je svoju referentnu kamatnu stopu u sredu, i to za četvrtinu procentnog poena. Ovo povećanje, prvo od 2018, bilo je uveliko očekivano. U trenutku kada je sukob u Ukrajini uzdrmao globalna tržišta, američka inflacija je na najvišem nivou od osamdesetih, broj slučajeva kovida raste u nekim delovima sveta, a potrošači i investitori bore se sa mogućnošću da će stope budu sve više.

Da li će akcije potonuti ili porasti? Da li će se potražnja za stambenim objektima izazvana pandemijom nastaviti, iako troškovi zaduživanja rastu? Da li će povećanje kamatnih stopa biti dovoljno da se ukroti inflacija?

Duži sukob, veće promene

- Fed je suočen sa stvarnom nevoljom. Čak i pre rusko-ukrajinske krize, Fed se suočavao sa problemom inflacije, kao i sa očekivanjem da će se ekonomski rast usporiti. Ukupan uticaj na ekonomski rast manje je izražen u kratkom roku, ali što duže bude trajao sukob, to ćemo videti veće promene - rekla je Loren Gudvin, ekonomista i portfolio strateg u New York Life Investmentsu.

Ono što Fed radi sa kamatnim stopama utiče na skoro svaki aspekt finansijskog života Amerikanaca, od kamatnih stopa na kreditne kartice, preko lizinga, do štednje za penziju.

Očekuje se da će ovo povećanje biti tek prvo od mnogih. Pre sastanka, trgovci su ove godine predvideli ukupno sedam povećanja cena, a i Fed je signalizirao još šest povećanja nakon ovog.

Evo šta stručnjaci kažu o tome na šta bi potrošači trebalo da obrate pažnju dok kamatne stope rastu:

Akcije i penzije

Jedna često citirana teorija tvrdi da se kamatne stope i cene akcija kreću u suprotnim smerovima. Ideja je da procene kapitala odražavaju sadašnju vrednost budućih zarada, dividendi ili novčanih tokova kompanije. Veće kamate čine da taj budući novac danas vredi manje, što zauzvrat povlači cenu akcija.

Međutim, istorija nas uči nešto drugo. Tokom prethodnih osam ciklusa povećanja, S&P 500 indeks svaki put je bio viši godinu dana nakon prvog povećanja, prema LPL Financialu.

Pixabay
 

- Intuicija nam kaže da su više stope loše za akcije, posebno za akcije rasta. Ali ako se osvrnete na period posle globalne finansijske krize, akcije su se dobro držale. Fed je povećao stope nekoliko puta tokom tog perioda, akcije su porasle, a akcije rasta su nadmašile vrednosne akcije - rekla je Kejti Nikson, glavni investicioni službenik za upravljanje bogatstvom u Northern Trustu.

Ali kako ona kaže, to ne znači da sve treba uložiti u akcije. Niksonova brine da će neki investitori, zabrinuti zbog rasta stopa, možda biti previše okrenuti akcijama, a da će izbegavati obveznice, unoseći tako previše rizika u svoje portfelje. Cene obveznica obično padaju kada kamatne stope rastu.

- Čak i u okruženju sa rastućim stopama, fiksni prihod vam daje diverzifikaciju u odnosu na volatilnost rizičnih sredstava - rekla je ona, napominjući da je povećanje stope dobar trenutak za investitore da preispitaju raspodelu svojih sredstava.

Šta je sa štednjom

Povećanje Feda takođe znači da će se verovatno povećati i stope na takozvane visokoprinosne štedne račune.

Onlajn nalozi, kao što je Marcus kompanije Goldman Sachs Inc, postali su popularni u poslednjoj deceniji kao jednostavan način za svakodnevne investitore da svoju gotovinsku štednju održe prilično likvidnom, ali i dalje ostvaruju veće prinose od onih koje nudi većina redovnih maloprodajnih banaka.

AP Photo/Elise Amendola
 

Kada je Fed snizio kamatne stope na početku pandemije, kompanije iza ovih računa su takođe snizile svoje stope kako bi održale profit. Sredinom 2019. Marcus je ponudio stopu od dva odsto, ali ona je sada pala na samo 0,5 odsto.

Iako će skoro sigurno doći do umanjenja rasta, stope na štednim računima sa visokim prinosom će verovatno porasti kako Fed pooštrava politiku.

- To je trka sa vremenom u koju su se svi ubacili. Da li sada treba uraditi nešto? Da li treba čekati da još malo poraste? - rekao je Met Miskin, investicioni strateg u John Hancock Investment Managementu.

Ipak, to će biti teško okruženje za štediše, sa inflacijom od skoro osam odsto. To naglašava važnost, kako kaže Miskin, balansiranog portfelja koji uključuje i igre sa visokim rizikom i visokim prinosom, kao i sigurnije opklade poput obveznica.

Da li će se tržište nekretnina smiriti

"Pobesnele" cene stanova navele su sve da se zapitaju isto - kada će se tržište smiriti?

Odgovor je nemoguće predvideti, ali neki se nadaju da će povećanje kamatnih stopa Feda pomoći u smanjenju potražnje i nižim cenama. To je zato što će se i stope na hipoteke verovatno povećati, smanjujući privlačnost kupovine nekretnina. Hipoteke prate desetogodišnji prinos trezora, koji ima tendenciju da se kreće u istom pravcu kao i referentna stopa Feda.

Profimedia
 

Tržište hipotekarnih kredita već je utvrdilo neke od uticaja viših stopa, pri čemu je prosek za 30-godišnji zajam dostigao 3,85 odsto prošle nedelje, u odnosu na 3,05 odsto u isto vreme prošle godine.

- Kratkoročna povećanja kamatnih stopa kojima će Fed pokušati da ukroti inflaciju sigurno će izvršiti pritisak na lizinge i hipotekarne stope - rekao je Tejlor Mar, zamenik glavnog ekonomiste u brokerskoj agenciji za nekretnine Redfin.

Još jedan značajan faktor je završetak Fedovog programa kupovine obveznica, koji je pomogao da se podrže tržišta sa fiksnim prihodima tokom pandemije. Veliki deo kupovina činile su hartije od vrednosti obezbeđene hipotekom, što je doprinelo nižim stopama na hipoteke. Mar očekuje da će kraj programa, uz veće stope, smanjiti potražnju za kućama i usporiti rast cena.

Kratkoročno, međutim, povećanje troškova pozajmljivanja moglo bi dodatno da ugrozi kupce kuća koji se već bore sa efektima inflacije.

- Imate višu stopu hipoteke i visoke troškove za hranu i druge stvari, a to običnim ljudima neće biti lako - rekao je Miskin.

Kako reaguju kriptovalute

Bitkoin, eterijum i mnogi drugi tokeni postali su popularni kod investitora koji traže potencijalno visoke prinose, čak i ako to znači veći rizik u poređenju sa tradicionalnom imovinom, poput akcija ili obveznica. Vladine stimulativne provere podstakle su nove investitore da počnu da trguju tokom pandemije, a prilična količina tog novca je završila na kripto tržištima.

24sedam/AP Photo/Richard Drew/Pixabay
 

- Ako investitori mogu da zarade na delovima tržišta sa nižim rizikom, to odjednom čini kriptovalute manje atraktivnim. Cene bitkoina su pale oko 40 odsto u odnosu na svoj maksimum u novembru, a eterijuma skoro 45 odsto - rekao je Met Hougan, glavni investicioni službenik u Bitwise Asset Managementa.

Međutim, neka nedavna dešavanja u kripto prostoru mogu pomoći u smanjenju rizika. Regulisanost je sve jasnija, posebno nakon što je predsednik SAD Džo Bajden ranije ovog meseca potpisao izvršnu naredbu koju su učesnici u industriji proglasili "benignom“. Institucionalni investitori i rizični kapitalisti su takođe pohrlili u ovu sferu, čineći je likvidnijom.

A šta nas sve čeka...

Broj povećavanja stopa ove godine zavisiće od faktora kao što su inflacija, ekonomski rast i geopolitički rizici. Procene ekonomista sa Volstrita uveliko variraju, a neki u 2022. godini predviđaju ukupno sedam porasta kamatnih stopa.

Drugi smatraju da je ta procena preuveličana. Miskin iz John Hancocka očekuje da će Fed ove godine "početi kao jastreb, a završiti kao golub”. U suštini, kaže on, centralna banka će povećati stope u prvoj polovini godine da bi se borila protiv inflacije, ali ne tako agresivno kao što neki predviđaju.

- Smatramo da postoji rizik od pada globalne ekonomije, s obzirom na ruski rat i skok cena robe. To će potencijalno umanjiti globalni rast - rekao je on.

Za potrošače, najveći fokus je verovatno na inflaciji, koju mogu osetiti u svakodnevnoj kupovini. Povećanja Feda će pomoći u snižavanju cena, ali ne odmah, kaže Gudvin iz New York Life Investmentsa.

- Ono čemu se nadaju da će postići povećanjem kamatnih stopa jeste da povećanjem troškova finansiranja mogu usporiti tražnju na margini za neke od dobara i usluga kod kojih je došlo do tako velikog povećanja cena. Taj proces zahteva vreme - rekla je ona.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike