EU strahuje od inflacije i rasta kamata: Da li će i u Srbiji krediti poskupeti?

05.08.2021

07:35 >> 14:39

0

Autor: S. Gavrić

Da li će doći do rasta inflacije u Uniji ili su poskupljenja privremena i kako će se to odraziti na cenu kredita u našoj zemlji

EU strahuje od inflacije i rasta kamata: Da li će i u Srbiji krediti poskupeti?
Pixabay

Evropsku uniju, a posebno Nemačku, zabrinjava sve veći javni dug članica, ali i lagani rast inflacije. Upravo je javni dug, prema mišljenju nemačkih analitičara, najveća pretnja inflaciji, jer „kada se država sve više zadužuje, to lako može da dovede do rasta cena“.

A porast inflacije u EU već je primetan, jer su, kako navode stručnjaci, u procesu oporavka privrede nakon pandemije, a zbog teškoća sa snabdevanjem, i cene u nekim slučajevima drastično porasle. Ipak, Evropska centralna banka (ECB) i dalje se drži zacrtanog srednjoročnog cilja inflacije od dva odsto, kao i niskog nivoa ključnih kamatnih stopa. Kako su naveli u poslednjem izveštaju, kamate će ostati na sadašnjem ili još nižem nivou, odnosno i dalje ispod nule.

Pročitajte još

S obzirom na to da je za bankarski sektor u Srbiji, kada se radi o kreditima indeksiranim u evrima, najvažnija odrednica upravo kamatna stopa ECB po kojoj i one određuju „cenu kredita“, svi koji su zaduženi u evrima zasada ne moraju da brinu. Takav stav imaju i srpski bankari.

Još dugo vremena…

– Poslednji sastanak Evropske centralne banke, kao i nova monetarna strategija kojom je promenjen inflacioni target u smislu da će ECB menjati kamatne stope u slučaju kada inflacija pređe dva odsto i provede na višem nivou neko vreme, ukazuju na to da će niske kamatne stope biti još dugo vremena prisutne – kažu za 24sedam analitičari Rajfajzen banke.

Kako dodaju, trenutni inflacioni pritisci su tranzitornog karaktera.

– To znači da će popustiti kada se ekonomija EU vrati na pretkrizni nivo funkcionisanja kapaciteta celokupne ekonomije i rešavanja problema u isporuci sirovina i poluproizvoda. Trenutne prognoze kretanja inflacije za 2022. godinu predviđaju značajno usporavanje – naglašavaju u Rajfajzenu.

Profimedia/Pixabay

U Erste banci takođe navode da se ne očekuju promene u ekspanzivnoj monetarnoj politici ECB.

– Očekuje se da će kamatne stope ostati niske i u narednom periodu, a i kvantitativni programi podrške će ostati na snazi kako bi osigurali nastavak oporavka ekonomije nakon šoka izazvanog pandemijom. U skladu sa tim, očekivanja su da će i euribor ostati na ovim nivoima u bliskoj budućnosti – kažu za 24sedam u Erste banci.

Promena tek kad prođe kriza

Oni navode i da je ECB saopštio da bi na jesen mogao dati nove informacije i očekivanja u pogledu pomenutih programa podrške, kao što je kupovina obveznica, ali ni tu se ne očekuju značajne promene.

Prosečna kamata četiri odsto

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji više od 130.000 građana koristi stambene kredite indeksirane u evrima. Prosečne kamatne stope u našim bankama na kredite u evrima, i to stambene, iznose četiri odsto.

U Komercijalnoj banci ističu da kretanje euribora zavisi od mnogo različitih faktora, i zbog toga ga je nemoguće u potpunosti predvideti.

– Ipak, prema projekcijama baziranim na merama za podršku likvidnosti ECB, vrednost euribora mogla bi da ostane na oko minus 0,5 odsto do kraja godine. Zapravo, većina stručnjaka saglasna je da će euribor početi postepeno da raste tek kada se završi aktuelna kriza i saniraju njene posledice, odnosno kada se ekonomija oporavi i poraste tražnja za novcem – kažu za 24sedam u Komercijalnoj banci.

Pročitajte još

Kako objašnjavaju, kretanje evropske međubankarske stope odražava se na visinu rata kredita vezanih za evro, sa promenljivom kamatnom stopom.

– Zbog toga, uz ponudu, klijentima zainteresovanim za ovu vrstu pozajmice uvek dostavljamo i obaveštenje o rizicima zaduživanja u stranoj valuti ili uz ugovaranje valutne klauzule i sa promenljivom kamatnom stopom. Na taj način nastojimo da ih detaljno informišemo i edukujemo o rizicima kretanja promenljivog elementa kamatne stope, euribora – zaključuju u ovoj banci.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Najčitanije Vesti