Banka Engleske iznenadila, podigla ključnu kamatu: Prva u svetu povećala troškove zaduživanja

16.12.2021

16:00

0

Nakon objave banke, funta je ojačala za tri četvrtine centa u odnosu na američki dolar, a prinosi na dvogodišnje državne obveznice porasli su za više od sedam baznih poena na dnevnom nivou

Banka Engleske iznenadila, podigla ključnu kamatu: Prva u svetu povećala troškove zaduživanja
Ilustracija - Copyright Pixabay

Banka Engleske (BoE) je povećala danas referentnu kamatu, postavši prva od velikih svetskih centralnih banaka koja je podigla troškove zaduživanja od izbijanja pandemije korona virusa, pošto je procenila da će inflacija u aprilu verovatno dostići šest odsto, što je tri puta više od ciljanog nivoa.

Devetočlani Komitet za monetarnu politiku (MPC) izglasao je sa osam prema jedan odluku o podizanju kamatne stope na 0,25 procenata sa 0,1 posto, i najavio da su verovatna dalja povećanja u narednom periodu, izvestio je Rojters.

Ekonomisti zatečeni

Potez britanske centralne banke je iznenadio ekonomiste koji su, u anketi Rojtersa, uglavnom predviđali da će MPC zadržati kamatnu stopu na 0,1 odsto zbog omikron soja korona virusa, koji se munjevito širi u Britaniji uz rekordan broj novozaraženih.

Međutim, Komitet je procenio da bi pritisak na baznu inflaciju mogao da postane dugotrajan nakon nedavnog skoka.

- Tržište rada je napregnuto i stanje se i dalje zaoštrava, a postoje neki znaci dugotrajnijih pojačanih pritisaka na domaće troškove i cene - saopštila je BoE, dodajući da „iako će omikron soj verovatno uticati na aktivnost kratkoročno, njegov uticaj na srednjoročne inflatorne pritiske nije jasan u ovoj fazi".

Smanjene prognoze rasta

Funta je ojačala za tri četvrtine centa u odnosu na američki dolar, na najviši nivo od 30. novembra, nakon objave saopštenja BoE, a prinosi na dvogodišnje državne obveznice, osetljivi na kretanje kamate, porasli su za više od sedam baznih poena na dnevnom nivou, na 0,56 odsto, što je najviši nivo od 1. decembra.

BoE je smanjila prognoze rasta za decembar i prvi kvartal 2022. zbog širenja omikrona i jednoglasno odlučila da zadrži program kupovine državnih obveznica na postojećem nivou od 875 milijardi funti (1,16 biliona dolara), navodi britanska agencija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike