Zašto "niko neće da radi" za 100.000 dinara: Fantastična ponuda, ili samo nepristojna?

13.02.2022

06:33

1

U Beogradu je ovih dana viđen oglas kojim se nudi plata od 100.000 za posao dostavljača. Koliko je realno da se toliko plati posao a da se radi po zakonu

Zašto "niko neće da radi" za 100.000 dinara: Fantastična ponuda, ili samo nepristojna?
oglasi - Copyright Ilustracija 24sedam/Pixabay

„Nude desetine hiljada dinara plate a niko neće da radi“, tema je na koju se s vremena na vreme vraćaju ovdašnji tabloidni mediji. Takve priče potpiruju i oglasi u kojima se nude za Srbiju ogromne svote za neke poslove „koje svako može da radi“. Jedan od njih je ovih dana osvanuo na nekim banderama u centru Beograda gde se nudi posao dostave za mesečnu platu od 100.000 dinara.

Pomenuta suma je doduše za 20.000 dinara manja ako nemate svoje vozilo za dostavu (uz plaćeno gorivo), već koristite „kompanijsko“. Druge sitnice, poput toga koliko radnih časova podrazumeva plata od 100.000 dinara, 24sedam nije mogao da proveri jer se na broj iz oglasa niko nije javljao. Valjda je mesto brže bolje popunjeno.
 
U zemlji u kojoj je prosečna neto plata za novembar 2021. godine (poslednji podatak RZS) bila 69.136 dinara (588 evra), bilo bi čudno da nije tako. Ili se „iza grma“ krije verovatno nešto neprijatno. U najboljem slučaju, to je broj radnih sati. U oglasima „renomiranih“ platformi za dostavu to ni ne kriju. Tamo „nude platu“ i 180.000, čak 200.000 dinara mesečno, doduše uz objašnjenje„zarada isključivo zavisi od broja radnih sati na terenu + keš i elektronski bakšiš“.
 
U oglasima gde se u poslu dostave pominje regularno  radno vreme, period od osam ujutro do četiri popodne, kao što je jedan na Jooble.org za vozača kombija, plata odmah padne na 70.000 dinara. A i tu je napomena „slobodan dan: nedelja“, što znači da se radi šest umesto zakonskih pet dana sedmično.

Šta je po zakonu, a šta nije

Da priču ne komplikujemo dodatnim sitnicama koje ne pokrivaju ovi oglasi sa fantastičnim platama, kao što su zdravstveno osiguranje (za zaposlenog a i decu ako ih on ima) i penzijsko-invalidsko osiguranje, zatim godišnji odmor, prevoz, topli obrok… zadržimo se samo na radnom vremenu.
Profimedia
 
Po srpskom Zakonu o radu, koji bi morali da poštuju svi poslodavci ali i radnici, osim navedenih platformi za dostavu, onih za prevoz i drugih vrsta „gig ekonomije“ koja je u Srbiji još u maglovitoj zoni, radna nedelja broji pet radnih dana i 40 radnih sati.
 
Za sve preko toga plaća se prekovremeni rad, i to 26 odsto na vrednost običnog radnog sata. Ali, što je u javnosti manje poznato, ni broj prekovremenih sati nije, što bi to u gig oglasima rekli, „fleksibilan“. Zakon decidirano kaže da može da se prekovremeno radi četi sata u danu i ukupno osam sati tokom nedelje.
 
24sedam
 
Kada se sve sabere, a radi se po zakonu, sa maksimalnim prekovremeni radom zaposleni koji ima prosečnu platu od 69.136 dinara, zaradi po našoj računici još 69.664. Tih oko 138.800 dinara je prilično više od ponuđenih 100.000 sa „fleksibilnim radnim vremenom“ i „platom po učinku“.
 
Ko to ne plati, a nije iz sektora u kome se donedanvo i u Evropi gledalo kroz prste, ali više ne, rizikuje kaznu od 600.000 do 1.500.000 dinra za firmu i 30.000 do 150.000 dinara za poslodavca.
Preduzetnik se "izvuče" sa 200.000 do 400.000 dinara po zaposlenom.
 

Plaćaju se dobro - samo majstori

- Posla ima sve više, ali sve je manje radnika koji mogu da popune sve te pozicije. Imali smo situaciju prošle godine i to je bio jedan aktuelan oglas koji se provlačio kroz medije. U pitanju je oglas za vodoinstalatera gde je poslodavac nudio zaradu od čak 2.000 evra ili 240.000 dinara i mogućnost stanovanja ukoliko niste iz Beograda. Desilo se da poslodavac nije popunio poziciju. Kad pitate vodoinstalatere, oni kažu da tu cifru zarade za kraći period. Tako da im je lakše da rade za sebe, nego za nekog drugog - kaže Miloš Turinski, iz "Infostuda".

Plate u "pravom životu"

A u realnom svetu Srbije danas, plate za prave poslove kreću ipak od znatno manjih suma. To smo videli nedavno kada su se pobunile kasirke u „Maksiju“ zbog toga što su im nametnuti aneksi ugovora kojima su degradirane na nivo osnovne škole. Tamo je plata hiljadu, dve dinara iznad zakonskog minimalca (33.800 dinara za januar 2022.).

Ukoliko ste radi da okušate sreću sa nekom trafikom, na Novom Beogradu već mesecima stoji oglas sa ponudom od „42.000-50.000 plate“, gde noćna smena ima 19 radnih dana.
 
Sa ovakvom ponudom plata i uslova rada ne bi trebalo da čude ni nedostatak radne snage na koji se sve češće i sve glasnije pozivaju neki poslodavci u Srbiji. Rečenicom „ovde niko neće da radi“ pokriva se i sve brojniji dolazak inostranih radnika.
 
A tek je tu sve fleksibilno, jer tek kada se jave incidentne situacije sazna se da Indijci, Kazahstanci, Uzbekistanci, Nepalci… rade ovde za 300 evra mesečno neodređeni broj sati.
 
Profimedia
 
 
Srpske „gazde“ to više ni ne kriju.
 
„Računica takva da na jednom stranom radniku godišnje možete da uštedite i do 3.000 evra. Kada gazde u Srbiji shvate koliko su strani radnici jeftiniji, da rade više od osam sati dnevno, ne traže više od jednog slobodnog dana nedeljno i zadovoljni su ako dobiju više od 300 evra, na kraju ipak pristanu da ih angažuju. Zahvaljujući tome su neke firme u Srbiji opstale, iako su bile pred gašenjem”, rekao je nedavno jedan srpski poslodavac koji je tako „spasio svoj biznis“.
 
Zbog toga i ne čudi da domaćih interesenata za platu od 300 evra nema., Pogotovo među mladima. Rezultati regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com, sprovedenog tokom Regionalnog sajma poslova, pokazali su da mladi neće da rade za platu manju od republičkog proseka.
 
Dok se stvari ne promene, oni sa znanjem i kvalifikacijama, kao i mladi će odlaziti u Nemačku i Austriju a u Srbiju će dolaziti da radi svetska sirotinja.
 
BONUS VIDEO
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike