Neće da rade za manje od 600 evra, a prvi posao mladi očekuju tri meseca nakon školovanja

07.02.2022

11:30

0

Regionalno istraživanje sajta za zapošljavanje mladih pokazuje da 38 odsto mladih očekuje da će prvi posao pronaći u roku od najviše tri meseca nakon završetka školovanja, ali i to da većina neće da radi za platu ispod proseka države

Neće da rade za manje od 600 evra, a prvi posao mladi očekuju tri meseca nakon školovanja
Profimedia

Čak 38 odsto mladih očekuje da će prvi posao pronaći u roku od najviše tri meseca nakon završetka školovanja, 19 procenata smatra da će na posao morati da sačeka tri do šest meseci, dok više od 15 odsto mladih nije toliko optimistično i očekuje da će im za pronalazak posla biti potrebno više od godinu dana.

Ovo su, kako je saopšteno iz Infostuda, pokazali rezultati regionalnog istraživanja sajta za zapošljavanje mladih Startuj.com, sprovedenog tokom Regionalnog sajma poslova.

Najveća očekivanja IT stručnjaka

Zanimljivi su i podaci da 38 odsto mladih tačno zna čime želi da se bavi nakon završene škole, dok 57 odsto ima ideju ali nije u potpunosti sigurno šta želi.

Kada je reč o primanjima, većini mladih nije prihvatljiva plata ispod državnog proseka (u Srbiji za novembar 588 evra).

Takav stav iznelo je dve trećine mladih, a oni koji se bave profitabilnijim zanimanjima, pogotovu u IT sektoru, svesni trenutne situacije imaju znatno viša očekivanja, pa mladi u ovom sektoru od poslodavaca očekuju početne plate između 600 i 700 evra.

Za trećinu ispitanika prvi posao je samo odskočna daska za karijeru zbog čega oni navode da im plata na prvom poslu nije bitna i očekuju da će sa iskustvom doći i viša zarada.

Istraživanje je pokazalo i da su za mlade, prakse najbolji način za sticanje iskustva, s obzirom da čak 66 odsto njih navodi kao poželjnu opciju.

Rado idu u "sezonce"

Mladi imaju pozitivan stav prema sezonskim i honorarnim poslovima i često su uključeni u njih, jer im oni osim zarade i korisnog provođenja vremena, znače i kao prvi koraci ulaska u poslovni svet.

Zato 55 odsto ispitanika ističe honorarni rad kao dobru opciju za sticanje radnog iskustva.

Među mladima je sve popularnije i volontiranje, pa je 15 odsto anketiranih kao način sticanja radnog iskustva navelo upravo volontiranje.

Mladi i dalje najčešće konkurišu na radna mesta prodavac, administrativni radnik, komercijalista, telefonski operater i poslovni sekretar.

BONUS VIDEO:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug