OPREZ: Vrbuju "perače novca" na društvenim mrežama

01.12.2021

12:23

0

Osoba koja prihvati posao ''finansijskog kurira'', kako se objašnjava, dobija moguće nezakonito stečen novac na svoj bankarski račun

OPREZ: Vrbuju "perače novca" na društvenim mrežama
Copyright Pixabay/ Bruno /Germany

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (HANFA) objavila je danas da su se na društvenim mrežama pojavili oglasi osoba ili samoprozvanih ''agencija'' koje traže finansijske kurire, upozorivši građane da takvo finansijsko posredovaje verovatno uključuje potencijalno pranje novca.

- Na društvenim mrežama, najčešće u rubrikama koje nude razne vrste zapošljavanja, pojavljuju se oglasi osoba koje sebe nazivaju agentima/agencijama, a u potrazi su za posrednicima, tzv. 'finansijskim kuririma' - navodi HANFA u saopštenju, prenosi index.hr.

Osoba koja prihvati posao ''finansijskog kurira'', kako se objašnjava, dobija moguće nezakonito stečen novac na svoj bankarski račun, zadržava određeni procenat kao ličnu zaradu, a za ostatak po dogovoru kupuje kriptovalute i prosleđuje ih tzv. ''agentu/agenciji'' od kojih je i prihvatila posao.

- Upozoravamo građane da se učestvovanjem u takvim transakcijama potencijalno uključuju kao posrednici u pranje nezakonitog novca putem kupovine kriptovaluta čime se izlažu potencijalnom kaznenom progonu zbog činjenja kaznenog dela pranja novca - dodaje HANFA.

Hrvatski finansijski nadzorni organ je pozvao građane da se ne upuštaju u takve transakcije i da ne nasedaju na razne oglase i pozive na društvenim mrežama, kao ni na različitim veb sajtovima, te da finansijsko poslovanje obavljaju isključivo putem proverenih finansijskih institucija.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike