Atomska bomba za banke: Rusko-ukrajinski sukob drma i evropske finansije

09.02.2022

10:58

0

Banke strahuju da ne postanu žrtve eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba na finansijsko tržište

Atomska bomba za banke: Rusko-ukrajinski sukob drma i evropske finansije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Banke u Evropi su u strahu da ne postanu žrtve potencijalne eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, koji ih već ionako mnogo košta. Italijanska „Unikredit banka“ je zbog toga odustala od planirane akvizicije u Rusiji, a austrijska „Rajfajzen internešenal banka“ je izdvojila rezervisanja zbog rizika od mogućih zapadnih sankcija Rusiji.

Ono čega se banke u Evropi sada najviše plaše je da će Rusiji biti zabranjen pristup međunarodnom platnom sistemu S.W.I.F.T koji se široko koristi, kažu bankari za Rojters, a jedan od njih smatra da bi takav potez bio kao „atomska bomba" za bankarsku industriju jer bi sprečio otplatu dugova.

Zbog krize koja ne pokazuje znake jenjavanja "na kocki" su, kako piše britanska agencija, ogromna potraživanja evropskih banaka od klijenata u Rusiji.

Banke u Italiji, Francuskoj i Austriji su u svetskim razmerama najizloženiji međunarodni kreditori prema Rusiji.

Prema podacima „Banke za međunarodna poravnanja“ (BIS), italijanske i francuske banke su imale u trećem kvartalu 2021. godine nenaplaćena potraživanja od Rusije u iznosu od oko 25 milijardi dolara. Austrijske banke su imale 17,5 milijardi dolara nenaplaćenog duga, a američke 14,7 milijardi dolara.

Evropske banke koje imaju podružnice u Rusiji najviše su izložene riziku od sankcija, prema istraživanju "JP Morgana". U studiji te investicione banke se izdvaja nekoliko banaka sa značajnom izloženošću prema Rusiji, među kojima i „Unikredit“, „Rajfajzen internešenel“, francuska „Sosijete ženeral“ i holandska „ING banka“.

Iz „Rajfajzena“ kažu da je izloženost riziku pod kontrolom, a iz „ING“ banke ističu da su dobro pripremljeni. U „Sosijeteu“ navode da pažljivo prate razvoj događaja i da su sigurni u svoje poslovanje u Rusiji. Iz „Unikredita“ nisu odmah odgovorili na zahtev Rojtersa za komentarom.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike