Banke nas opet deru: Nove naknade i od nove godine!

08.01.2022

06:35

0

Većina banaka od ove godine uvodi nove tarife pa naplaćuje i ono što nikada nije

Banke nas opet deru: Nove naknade i od nove godine!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Iako su u 2021. čak u dva navrata povećavale svoje naknade i uvodile neke nove tarife, banke i s početkom ove godine nastavljaju istu praksu. Kako su pojedine banke najavile klijentima u toku decembra, od 1. januara kreću sa naplatom održavanja deviznog računa.

Naime, ova usluga je u svim bankama bila besplatna, ali je takvo poslovanje okončano u 2021. Tada je nekoliko banaka, negde polovinom godine, počelo da naplaćuje održavanje deviznog računa. Od ove godine to pravilo važi gotovo za sve banke koje posluju na srpskom tržištu.

Ova usluga koštaće nešto više od 100 dinara mesečno, odnosno oko jedan evro, i taj iznos će se skidati direktno sa deviznog računa.

Skuplji i SMS, korišćenje bankomata...

Pored toga, pojedine banke obavestile su svoje klijente i da će povećati naknade i za slanje SMS obaveštenja, isplatu gotovine ili korišćenje bankomata. U proseku, ove usluge biće skuplje za oko 10, 20 odsto. Tako će, na primer, SMS obaveštenje banke umesto 100 dinara mesečno koštati 110 dinara, a isplata keša na bankomatu druge banke iznosiće oko 220 dinara, umesto 200.

Podsetimo, na proleće prošle godine (u martu) banke su u proseku podigle provizije za oko 30 odsto, dok je kod nekih ta razlika u ceni usluga iznosila i 65 odsto. Promene u iznosu naknada bile su najmanje kod vođenja tekućih računa, a najveće u slučaju zamene kartice (zbog oštećenja, krađe ili ako je klijent izgubi).

Tarife se svakako razlikuju od banke do banke, ali se one ipak kreću u određenim, sličnim, okvirima. Kada se radi o konkretnim izmenama naknada koje su banke uvele u martu ove godine, najmanja razlika prema novom iznosu tarifa odnosila se na vođenje platnog računa, gde je “osnovni paket“ skuplji za 18 odsto. Tako se sa 160 dinara mesečno naknada povećala na 190 dinara.

Zamena kartice "paprena"

Vođenje platnog računa koji ima više pogodnosti, kao na primer prijem dela zarade putem trajnog naloga i besplatna SMS obaveštenja, a za koje je naknada do marta 2021. godine kod većine banaka iznosila 300 dinara, prema novoj tarifi podignuta je na 350 dinara. Takođe, u slučaju da klijent ima samo osnovni paket, po kome mu je slanje SMS obaveštenja naplaćivano 70 dinara, od marta je i ta usluga skuplja - iznosi 100 dinara.

Michal Jarmoluk/Pixabay
 

Kada se radi o korišćenju bankomata, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, i tu je došlo do povećanja naknada za oko 30 odsto. Tako je minimalna naknada za isplatu gotovog novca korišćenjem platne kartice na bankomatu druge banke, sa 150 otišla na 200 dinara. Ukoliko se platna kartica koristi u inostranstvu, za isplatu na bankomatu druge banke minimalna naknada otišla je na 360, umesto 240 dinara.

Najveći “skok“ naknada odnosio se na zamenu kartice. Tako je provizija za zamenu kartice zbog oštećenja od marta prošle godine veća za čak 66 odsto, pa je umesto 300 otišla na 500 dinara. Slično je i kod naknada za zamenu kartice ukoliko je ukradena ili izgubljena jer je i za tu uslugu u većini banaka potrebno izdvojiti 500 dinara.

Obavezno obaveštenje za klijente

Profimedia
 

U Narodnoj banci Srbije (NBS) su više puta isticali da banke nisu u obavezi da unapred dostavljaju izmene tarifa za usluge koje pružaju. U skladu sa Zakonom o platnim uslugama, kao su naveli, jedino moraju da informišu svoje korisnike pismenim putem, i to najmanje dva meseca ranije.

- Korisnik platnih usluga nije dužan da prihvati povećanje naknada za platne usluge koje banka pruža i može raskinuti okvirni ugovor s bankom bez plaćanja naknade i drugih troškova – objasnili su u NBS.

Kako su rekli, svaka banka je samostalna u odluci o ceni svojih usluga, ali je „svakoj u interesu da ima konkurentnu ponudu".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike