"Zamka" koja se, ipak, isplati: Evo koliko bi vam bila privatna penzija

05.02.2022

06:35

0

Privatne penzije nisu raširene u Srbiji, nedavno je i čitav sistem kritikovan kao loš, ali kada se pogledaju brojke, stvari izgledaju malo drugačije

"Zamka" koja se, ipak, isplati: Evo koliko bi vam bila privatna penzija
Penzija 123 - Copyright Pixabay

Srbija nije upala u zamku kao neke druge zemlje Istočne Evrope i uvela obavezne privatne penzije, istaknuto je ovih dana u kritici srpskog dobrovoljnog privatnog penzijskog sistema.

Iz Fiskalnog saveta s pravom kažu da sistem primenjen u Srbiji, sa svim ograničenjima koja su mu nametnuta, nije ispunio očekivanja, ali tu kritiku svakako ne bi trebalo shvatiti kao kritiku postojanja privatnih penzija uopšte.

Kao prvo, zbog toga što Srbija nema tzv. drugi stub penzijskog sistema, tj. obavezno privatno penzijsko osiguranje, već prvi stub – državno osiguranje, i treći – dobrovoljno (dodatno) privatno osiguranje.

Kao drugo, i takav penzijski sistem, i pored svih ograničenja i problema na koje je ukazao Fiskalni savet u svojoj analizi, mogao bi da daje solidnu dodatnu penziju, što mu je i namena.

A računica za privatne penzije je, za razliku od državnih, prilično jednostavna. Nema tu nikakvih ličnih koeficijenata, upoređivanja svoje plate i državnog proseka, indeksiranja, opštih bodova... Tu su samo uplate u fond, očekivani prinos i izabrani rok u kome se penzija isplaćuje.

Kako se obračunava iznos

Prosečna penzija u Srbiji za mesec novembar bila je 31.580 dinara (269 evra). Istovremeno, prosečna neto plata je bila 69.136 dinara (588 evra), što znači da je penzija jednaka 46 odsto plate. Na toliku platu doprinos za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja je oko 17.500 dinara (149 evra).

Naravno, lična plata se menja tokom vremena (napredovanje u firmi, promena kompanije, radni staž…), a povećava se i penzija, manje ili više, u skladu sa inflacijom (po "švajcarskoj formuli“ i sa rastom BDP-a). Međutim, ako uprostimo i aktuelni iznos za državni fond preslikamo u privatni dobrovoljni, brojke pokazuju sledeće.

Naime, sa mesečnom uplatom od 17.645 dinara, tokom 45 godina radnog staža, i prinosom na uloženo od 4,5 odsto koji su generalno u poslednjih pet godina imali bolji srpski dobrovoljni penzijski fondovi, privatna penzija bi bila 183.935 dinara (1.565 evra).

Zamerke Fiskalnog saveta

Glavni razlog što su dobrovoljni penzijski fondovi u Srbiji podbacili, odnosno nisu "ispunili očekivanja“, kako kaže Fiskalni savet, jeste to što im nije dozvoljeno da investiraju u inostranstvu, na prvoklasne akcije i državne obveznice, više od 10 odsto imovine. Onda se desi da američka berza ima prosečan prinos u poslednje dve godine od 30 odsto, a naši fondovi – negativan. A to što nisu rašireniji je i zbog toga što su skupi, odnosno imaju velike ulazne naknade, kao i to što ne daju nikakvu garanciju prinosa (od ulaganja u obveznice), za razliku od Slovenije, Češke ili Slovačke.

Solidna bi bila već i sa uplatom od samo 7.720 dinara, što je najmanja uplata na skali Fonda PIO (za osnovicu od 30.880). Ona bi iznosila 80.475 dinara (684 evra).

I tako svakog meseca u narednih 20 godina. S obzirom na to da je prosečan vek koji neko u Srbiji provede u penziji, prema podacima UNDP (Program UN-a za razvoj), 12 godina, to je više nego "finansijski sigurna starost“.  

Bitno je krenuti odmah

Treba uzeti u obzir da se od februara prošle godine ne plaća porez od 120 odsto na 6.062 dinara plate zaposlenog koja se uplati u dobrovoljni penzijski fond.

Naravno, i ovom prilikom treba istaći da je kod ulaganja u privatnu penziju, kao i kod drugih vidova štednje, najvažniji deo računice – vreme. Ako se s ulaganjem krene "na vreme“, a najbolje vreme je već prva plata, i uplaćuje decenijama, i penzija će biti visoka.

Sa 45 godina uplate (kod nas se u penziju zasad ide sa 65 godina života a minimum 15 godina staža ili 45 godina staža) pomenutih neoporezivih 6.062 dinara, dobija se 63.192 dinara mesečno (538 evra).

Međutim, ako se neko doseti da privatnu penziju uplaćuje tek u svojoj 45 godini, pa makar se odlučio i da uplaćuje duplo više narednih 20 godina, penzija bi bila samo 28.555 dinara (243 evra).

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike