Otvorili vrata prljavim parama: Kako posluju institucije za elektronski novac licencirane u Britaniji?

09.01.2022

19:20

0

Među više od 200 institucija za elektronski novac, licenciranih u Ujedinjenom Kraljevstvu, su i one čiji su rukovodioci ili akcionari povezani sa navodnim finansijskim malverzacijama

Otvorili vrata prljavim parama: Kako posluju institucije za elektronski novac licencirane u Britaniji?
pranje novca profimedia-0014372038(1) - Copyright Profimedia

Na svega 10 minuta hoda od Banke Engleske, na istočnoj ivici londonskog Sitija, nalazi se kapija u novi sivi svet novca.

Ovde se nalaze kancelarije Moorwand Ltd.-a, jedne od brzo-rastućih alternativa staromodnom bankarstvu, kada se radi o prebacivanju novca širom sveta. Svakoga dana samo u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK), kroz labavo regulisane digitalne transakcije poput Moorwand-a, prođe 1,4 milijarde funti (1,9 milijardi dolara). Iako je reč samo o deliću britanskih novčanih tokova, kritičari tvrde da ovaj sistem otvara vrata prljavom novcu.

Moorwand je jedna od preko 200 institucija koje se bave elektronskim finansijama, odnosno EMI-ima, koje su odobrili regulatori u UK-u od 2018. Ipak, uskoro je usledila nevolja. Kod sitne kreditne firme u Danskoj, sa kojom je Moorwand razvio blisku saradnju, otkriveno je više od stotinu sumnjivih transakcija gde su bile uključene i firme za plaćanje, prema internim dokumentima banke kojima je Blumberg njuz imao pristup. Danske vlasti su 2018. zaplenile sredstva banke Kobenhavns Andelskasse, usled prekršaja vezanih za pranje novca, i ceo slučaj predali policiji.

Moorwand, kojim upravlja biznismen iz Moldavije, Vael Suleiman Almare, nije optužen ni za kakve prekršaje, i dalje ima dozvolu da radi sa fondovima klijenata. Ni Almare ni Moorwand nisu imali komentar.

Sada kruže pitanja oko desetine EMI regulatora koji su licencirani kao deo pokreta da se ojača reputacija Londona kao finansijskog tehnološkog centra, kao i podstakne bankarska konkurencija. Stotine regulatornih, zakonskih i korporativnih dokumenata koje je Blumberg pregledao daju prilično neprijatnu sliku ovog dela grada. I ukazuju na slabosti i propuste Financial Conduct Authority-a Velike Britanije (Uprave za finansijsku kontrolu).

Među kompanijama koje je FCA odobrio, kako je otkrilo Blumbergovo istraživanje, ima i onih sa direktorima i deoničarima koji su povezani sa baltičkim skandalima sa pranjem novca, navodnim finansijskim prekršajima u Rusiji i Kirgistanu, prevarom oko zdravstvenog osiguranja u SAD-u i koji se sumnjiče za prekršaje u Luksemburgu i Australiji. Desetine ovih firmi kontrolišu investitori koji se nalaze u zemljama van jurisdikcije UK, kao što su Devičanska Ostrva Britanije, Kipar, Ukrajina i Ujedinjeni Arapski Emirati. Neki se čak i otvoreno hvale da posluju sa visoko-rizičnim mušterijama.

"To je divlji zapad"

Transparency International UK, britanska ruka globalne grupe za borbu protiv korupcije, pozvala je na uzbunu u izveštaju od prošlog meseca izjavivši da je više od jedne trećine EMI-a, koje imaju dozvolu od FCA, aktiviralo alarme svojim aktivnostima ili putem vlasnika i direktora.

- To je divlji zapad čak i bez dodatnih komplikacija koje donose oni koji u ovaj posao ulaze sa kriminalnim namerama - izjavio je Grem Berou, finansijski kriminalni analitičar koji je radio za firme koje se bave pozajmljivanjem novca, među kojima su HSBC Holdings Plc, Nordea Bank Abp i Societe Generale SA.

- Ono što imate pred sobom je borba bez pravila, gde regulatori očajnički pokušavaju da ih sustignu - istakao je on.

Podaci od FCA pokazuju da je agencija preduzela neke akcije. Odbila je 50 od 89 prijava koje su dobili prošle godine i pre nekog vremena sprovela osam formalnih pregleda EMI-a. Regulatori su prethodno zabranili poslovanje za četiri firme.

Profimedia
 

- Fokusiramo se na borbu protiv finansijskog kriminala. Odradili smo priličnu količinu posla kako bismo podigli standarde borbe protiv finansijskog kriminala u firmama koje se bave isplatama i elektronskim protokom novca, što uključuje i restrikcije u poslovanju za neke od njih. Nastavićemo sa odlučnim akcijama tamo gde firme ne zadovoljavaju standarde koje očekujemo - izjavio je portparol FCA u imejlu, odbivši da komentariše poslovanje Moorwanda i drugih kompanija.

Visoko rizični klijenti

EMI-i su se pojavili pre otprilike 10 godina. Nude usluge plaćanja poput obrade transakcija, pripejd kartica, prekookeanskog trasfera novca i digitalnih novčanika. Ali takođe i veoma često služe visoko rizične klijente sa kojima tradicionalni kreditori ne žele da posluju, poput onih koji se bave kriptovalutama, izjavio je Džon Vedž, partner u londonskoj računovodstvenoj firmi Berg Kaprow Lewis LLP.

- Ti ljudi ne mogu da pristupe bankarskim uslugama. Ono što oni sada rade je da popunjavaju prazan prostor na tržištu gde nema banaka sa Hajstrita ili velikih investicionih fondova - kaže Vedž.

Prema državnim procenama, pranje novca već košta Veliku Britaniju više od 100 milijardi funti godišnje, a širenje EMI-a bez jače regulacije moglo bi da pogorša reputaciju Londona kao sedišta prljavog novca, tvrde Vedž i drugi. Zabrinutost je još veća nakon kolapsa Wirecard AG-a u Nemačkoj prošle godine. Glavni regulator te kompanije, BaFin, propustio je znake da je u pitanju prevara pre nego što je sve implodiralo, a sredstva u vrednosti od 2,3 milijarde dolara nestala sa računa.

- Da sedite na mestu nekoga iz FCA bili biste zabrinuti. Da li mi se u jurisdikciji možda sprema još jedan Wirecard? Jurili bi senke u pokušaju da otkrijete jedan ili više - kaže Alan Brener, profesor prava na Univerzitetu Koledža Londona koji je proučavao EMI industriju.

Šta mogu, a šta ne...

Vlasti širom Evrope pokušavaju da rastresu platne poslove već godinama i da otmu kontrolu od globalnih banaka kako bi oborile cene u korist mušterija, kako tvrdi Brener. Direktiva o platnim uslugama EU, koja je uvedena 2007. godine i korigovana deset godina kasnije, dizajnirana je da pojednostavi transakcije i ohrabri ulazak na tržište.

Pixabay
 

Kompanije koje se bave e-novcem obično su lakše regulisane u odnosu na banke. Imaju dozvolu da obrađuju transakcije i raspolažu sredstvima klijenata, dok klijente ne štite programi osiguranja nacionalnih depozita, a firme ne mogu da daju kredite.

Uspešnije firme, među kojima su Revolut Ltd. i Checkout.com, kao i desetine manjih, deo su rastuće tehno-finansijske scene Londona, jedne od najvećih na svetu i hvaljene od strane britanske vlade nakon izlaska Velike Britanije iz EU. Upotreba elektronskih računa uvećala se četiri puta od 2017. do početka 2020. godine na četiri odsto među odraslima. Banka Engleske, koja se ne bavi regulisanjem firmi za e-poslovanje, kaže da mušterije imaju oko 10 milijardi evra (11,3 milijarde dolara) depozitovanih kod ovih firmi.

Zajedno sa rastom prisutan je i potencijal za velike rizike. Broj izveštaja o sumnjivim aktivnostima, povezanih sa sektorom elektronskog plaćanja, učetvorostručio se u martu 2020. Portparol Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala u UK, izjavio je da porast u broju izveštaja o sumnjivim aktivnostima, koji firme i individualci moraju da podnesu kada primete sumnjivo ponašanje, nije bio neočekivan s obzirom na stanje industrije. Banka Engleske upozorila je da bi sektor "u budućnosti mogao da predstavlja sistemski rizik.“

Svi "putevi" bivšeg direktora

Malo je onih koji su u poslove prigrlili više od Moorwandovog bivšeg direktora, Roberta Kortnidža. Čuven zbog svog znanja u oblasti plaćanja, Kortnidž (57) je kvalifikovani advokat još od 1990.

Do sredine prve decenije 21. veka radio je kao konsultant u američkoj advokatskoj firmi Locke Lord LLP, bio je prisutan na dodeli nagrada tehno-finasijske industrije u Londonu, i krenuo je da se bavi pozicijama u odboru EMI-a. Takođe se bavio i konsultacijama u vezi kriptovaluta za Ruju Ignjatova, Bugarku koja je takođe poznata i kao "kriptokraljica", koja je tada promovisala OneCoin digitalnu valutu. Tužioci u SAD-u optužili su je da se bavi prevarom od četiri milijarde dolara. Nikada se nije pojavila pred sudom kako bi odgovorila na optužbe.

Profimedia
 

Kortnidž je 2015. godine postao direktor AF Payments Ltd.-a, firme bazirane u Londonu koja je svoju EMI licencu dobila par godina kasnije. Koosnivač i direktor kompanije je fintek preduzetnik  Gaj Rejmond El Kori, ali je njen jedini deoničar entitet sa Devičanskih Ostrva, kako dokumenta pokazuju.

El Kori je prethodno vodio FBME Card Services Ltd., kompaniju povezanu sa FBME Bank Ltd., kojoj je zabranjeno poslovanje u SAD-u nakon optužbi da je prala novac za kriminalne organizacije i paravojne grupe među kojima je i Hezbolah. El Kori je preko advokata izjavio da nije odgovoran za prekršaje firme koja se bavila karticama, koje nisu imale veze sa pranjem novca, već je pokušavala da ga okonča. Ni El Kori, ni AF Payments, ni Kortnidž nisu optuženi za bilo kakav prekršaj.

Kortnidž se pridružio odboru CFS-ZIPP Ltd.-a, još jednog EMI-a 2016. godine. Navodno je pomogao da se organizuje zajam od 1,5 miliona funti od strane firme i njenog vlasnika, koja se bavi prodajom valuta koju je tada promovisao njihov poslovni partner, kako navodi tužba iz UK-a od prošle godine. Taj posao, SwissPro Asset Management AG, propao je 2019. uz gubitke od preko 50 miliona funti. Švajcarski regulator izjavio je u pismu kreditorima da posao deluje kao "Ponzi Šema“. Kortnidž, koji je napustio odbor CFS-ZIPP-a te godine, nije optužen ni za kakav prekršaj.

Postao je direktor ePayments Systems Ltd.-a 2018, a dva meseca kasnije firma je dobila licencu od FCA. Osnovana od strane ruskog biznismena Mihaila Rumanova i pod kontrolom neidentifikovanih deoničara preko mora, kompanija je sakupila oko 175 miliona funti klijentskih fondova, kako pokazuju dokumenta iz UK-a. Ipak u februaru 2020, firma je objavila da suspenduje sve aktivnosti usled testa njihovih mera protiv pranja novca od strane FCA. Kortnidž je odbor napustio nekoliko dana kasnije i nije optužen ni za kakav prekršaj.

Rigorozni procesi i regulative

EPayments je na svom sajtu izjavio prošlog meseca da ponovo posluje. Masud Zabeti, advokat Greenberg Traurig-a koji zastupa firmu, izjavio je da je firma "razvila snažan i inovativan pristup kako bi sprečila prevare i pranje novca.“

Kortnidž je odbio da komentariše svoj rad u ePayments-u ili bilo kojoj drugoj firmi, ali je u izjavi za Blumberg njuz rekao da se EMI transformisala skorašnjim događajima, usled povećane kontrole.

- Postoji vidno poboljšanje ne samo u pogledu razumevanja i implementacije relevantnih regulativa koje se poklapaju sa uputstvima FCA, već i o daleko boljoj praktičnoj sposobnosti da se ta uputstva i sprovedu - istakao je on.

FCA Priručnik od 290 strana na temu kompanija koje se bave platnim uslugama sadrži jako rigorozan proces za dobijanje odobrenja. Aplikant mora ubediti regulatore da su njegovi izvršioci "ljudi dobre reputacije“ i da nisu osuđeni za zločin, ili se našli pod istragom vlasti ili bili deo istrage u civilnim parnicama. Ako se uspešni aplikant zatim nađe pod sumnjom, istražitelji imaju široka ovlašćenja uključujući tu i policijski prepad, istragu poslovanja i oduzimanje licence.

Ipak, imati moć je jedno, upotrebiti je pak nešto drugo. Banka Engleske upozorila je na moguće propuste platnih kompanija 2019 i zatražila kompletan pregled toga kako se industrija nadgleda. Dok se FCA našao pod kritikom zakonodavaca nakon prošlogodišnjeg kolapsa izdavača mini-deonica London Capital & Finance Plc-a, koji je investitore izložio gubicima od preko 300 miliona dolara.

Pixabay/ Bruno /Germany
 

Taj slučaj nije imao veze sa elektronskim plaćanjem, ali je kasnija istraga otkrila tendenciju tromih istraga pod tadašnjim šefom Andrjuom Bejlijem, sada guvernerom Banke Engleske. Bejlijev portparol odbio je da to komentariše.

Parlamentarni komitet je u junu zaključio da FCA mora postaviti jasne ciljeve kako bi transformisala kulturu. Agencija je zatražila zakone kojima bi dobila veća ovlašćenja u nadzoru EMI menadžera koji bi njen autoritet doveli na isti nivo kao u nadzoru direktora banaka.

Džejn Dži, advokat koji sarađuje sa firmama za plaćanje, rekao je da je rizik istrage FCA-a mali, da agenciji nedostaje ljudstvo za sprovođenje istraga i da je neefikasna u borbi protiv finansijskog kriminala.

- FCA se nalazi između čekića i nakovnja. Nema dovoljno resursa, a nalazi se i pod pritiskom da raširi tržište - kaže Dži.

Daleko od "čistog dosijea"...

Neke akcije takođe povlače još pitanja. Uzmimo kao primer Allied Wallet Ltd. baziran u Londonu, koji je FCA prinudio na likvidaciju 2019, samo 18 meseci nakon što im je dodelio EMI licencu. U maju te godine, Federalna trgovinska komisija SAD-a optužila je kompaniju i njenog vlasnika, Ahmada Kavaju, da obrađuje transakcije za tzv. Ponzi šeme i zatim nametnula kaznu od 110 miliona dolara za poravnanje. U avgustu 2021. godine, tužioci iz Masačusetsa optužili su Kavaja i druge da su organizovali prevaru od 150 miliona.

Kavaja je bio daleko od čistog dosijea kada su zvaničnici FCA razmatrali njegovu aplikaciju. On i američka firma istog imena platili su 2010. godine 13 miliona dolara kako bi se rešili federalne optužbe da su ilegalno procesuirali sredstva za kockarnice. Kavaja, begunac u drugom slučaju, odbio je da odgovori na pitanja.

FCA je odobrila aplikaciju Moorwand-a za licencu u aprilu 2018. godine, otprilike u vreme kada je Almari preuzimao kompaniju. Almari, koji se oženio ćerkom nekadašnjeg moldavskog političara Dumitrija Dijacova, poznat je po šarmiranju klijenata po najboljim restoranima u Čisinau, dok druge plaši njegova naoružana pratnja, kako tvrde ljudi koji su upoznati sa situacijom.

Kortnidž je postao CEO Moorwand-a početkom 2018. kada je kompanija produbljivala svoje veze sa Kobenhavns Andelskasse-om. Almari je postao deoničar kooperativne banke, a Kortnidž se pridružio upravnom odboru.

Tada, banka je privlačila klijente od Maršalskih Ostrva do Belize, na osnovu regulatorne istrage koju je pregledao Blumberg. Danski finansijski regulatori zatražili su policijsku istragu u avgustu te godine, navodeći da su platne usluge firme privukle "veliki broj mušterija koje prirodno nemaju veze sa kooperativom“ i da se "takve transkacije dovode u vezu sa visokim rizikom za pranje novca i finansiranje terorista.“

Par nedelja kasnije banka se našla pod upravom danskih finansijskih vlasti. Policija je zaplenila račune sa milionima dolara vezane sa Almarijem i Moorwand-om, prema izveštajima u Borsenu, danskim novinama koje su istraživale skandal. Danska agencija za ozbiljne prevare potvrdila je da je u toku istraga Kobenhavns Andelskassa, ali je odbila da pruži dalje informacije, kao i državni finansijski regulatori.

Kortnidž, koji je napustio Moorwand 2020. godine nije optužen ni za kakav prekršaj. Kao ni Almari ili Moorwand. U međuvremenu, ključne pozicije u firmi, koje uključuju rizik i podršku klijenata, preseljene su u Moldaviju, prema pregledu LinkedIn profila. Kortnidž ostaje aktivan u ovoj industriji. Bio je jedan od sudija na tzv. "Emerging payments" nagradama u oktobru, kada je tokom intervjua na crvenom tepihu razmatrao izazove koji čekaju kompanije za elektronska plaćanja.

- Sada se mnogo više stvari dešava. Regulatori se trude da stvari naprave kako treba - kaže Kortnidž.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike