Hrvatski kapital udruženo izbegava porez i zakone u Srbiji

14.06.2021

20:19 >> 21:40

0

Autor: 24sedam

Na videlo izlaze malverzacije koje za cilj imaju rušenje tržišta osiguranja

Hrvatski kapital udruženo izbegava porez i zakone u Srbiji
Copyright Pixabay

Na adresi Bulevar Milutina Milankovića 3B u Beogradu, gde od 1992. godine posluje “Milenijum osiguranje” iz Hrvatske osnovana je još jedna hrvatska firma – “M teh”.

mios.rs/screenshot

Na prvi pogled, ništa previše čudno. Ipak kada se malo više zagrebe po površini, na videlo izlaze malverzacije koje za cilj imaju rušenje tržišta osiguranja.

Printscreen

Naime, novu firmu nije osnovalo direktno “Croatia osiguranje A. D.” (koje je vlasnik i “Milenijum osiguranja”) ali na javno dostupnim registrima se vidi da je “Croatia premium doo” 100% osnovana od strane Croatia osiguranja AD. Što znači da iza svega stoji jedna kompanija.

Printscreen

 

Dok se “Milenijum osiguranje” bavi osiguranjem, “M teh” je zadužen za izdavanje i lizing mašina, opreme i materijalnih dobara (koje podležu tehničkom pregledu, pa i – osiguranju).

Kako prenose mediji, novootvorena firma se bavi lizingom mašina koje moraju proći tehnički pregled. Troškove pregleda snosi korisnik mašina, ali su one nominalno u vlasništvu firme “M teh” koja ih šalje na pregled na mesta gde se polise osiguranja uplaćuju kod “Milenijum osiguranja”.

pročitajte još:

Malverzacije se kriju iza činjenice da, iako je prema zakonu provizija koju osiguravajuća društva daju tehničkim pregledima ograničena na 5 odsto, oni podižu tu granicu i tako pronalaze način da provizija bude veća i tako nagrade one koji prodaju samo polise “Milenijum osiguranja”. Na ovaj način hrvatske firme direktno ruše srpsko tržište osiguranja i pravila na kojima ono funkcioniše.

Da li hrvatske firme ovako posluju i u svojoj zemlji ili je njihovo nepoštovanje zakona rezervisano samo za Srbiju?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike