Sve više "fantomskih" firmi i "perača" para: Utajeno 7,3 milijarde dinara poreza!

19.07.2021

16:56

0

Autor: S. G.

Lažne firme osnivaju zbog izbegavanja plaćanja poreza, ali ima i onih koje nastaju da bi ostvarile pravo na povraćaj PDV-a

Sve više "fantomskih" firmi i "perača" para: Utajeno 7,3 milijarde dinara poreza!
Pixabay/klimkin

Poreznici su otkrili od početka godine više od sedam milijardi dinara utajenog poreza, što je za oko četvrtinu više nego lani. Ne prestaju pokušaji šverca akcizne robe, a otkriveno je i dvostruko više “fantomskih” preduzeća.

Uz “fantomske” firme i preduzeća za pranje para, koja se osnivaju zbog izbegavanja plaćanja poreza, ima i onih koja nastaju da bi ostvarila pravo na povraćaj PDV-a, prenosi RTS.

Pročitajte još

Tako su tri takva preduzeća u organizaciji vlasnice knjigovodstvene agencije iz Ćuprije, za godinu dana prisvojila 10 miliona dinara iz državne kase.

– Oni su svakog meseca predavali fiktivne PDV prijave koje je sačinjavala vlasnica knjigovodstvene agencije i na osnovu lažnog sadržaja, iz tih poreskih prijava, zahtevali povracaj PDV-a. Novac od povraćaja PDV-a predavali su vlasnici knjigovodstvene agencije – kaže koordinator Poreske policije Ivan Ivanović.

Poseban je slučaj u Subotici gde su dva preduzeća koja su pravila lažne fakture i krivotvorene bankarske izvode, pokušavši tako da im, mimo oporezivanja, ostane više od 500 miliona dinara.

U proteklih šest meseci uhapšeno je 72 optuženih za utaju poreza, a podneto je i 665 krivičnih prijava za više od 900 krivičnih dela.

Pročitajte još

– Izvršenjem pomenutih krivičnih dela izbegnuto je plaćanje poreza u ukupnom iznosu od 7,3 milijarde dinara, što je za oko 26 odsto više nego u istom periodu prošle godine – ističe Ivanović.

U prvoj polovini godine, u odnosu na isti period prošle, za 50 odsto je opao šverc cigareta, dok je, sudeći po zaplenama, za toliko skočio nelegalan promet rezanog duvana u listu. Oduzeto je 55.000 litara nafte, 3.000 litara alkohola i više od tone kafe.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug