Lep skok: Na Produktnoj berzi prodato robe za 91 milion dinara

30.03.2024

08:05

0

Autor: R.B.

Ova nedelja je završena sa skorom od gotovo 4.300 tona robe koja je promenila vlasnika na srpskoj robnoj berzi

Lep skok: Na Produktnoj berzi prodato robe za 91 milion dinara
Ilustracija - Copyright Pixabay

Prodaja robe preko Produktne berze u Novom Sadu ove je nedelje imala skok veći od 50%. Prometovana je 4.261 tona robe i finansijski deo izveštaja kaže da je to vredelo 91,3 miliona dinara (oko 779.000 evra).

Sa ovakvim rastom prometa, većim za 30% od četvoronedeljnog proseka, nadmašene su poprilično količine iz ovog doba prošle godine (34%), ali se zbog niske cene to svelo na samo 6,4% ukupno više novca.

Pšenica pretekla kukuruz

Nakon pet nedelja zaredom u kojima je kukuruz bio dominantna kultura u trgovanju, ove sedmice primarno mesto zauzela je pšenica. U ukupnom obimu prometa ove nedelje kukuruz je učestvovao sa 37%. Usled povećane tražnje na tržištu, cene gotovo svih primarnih poljoprivrednih proizvoda nastavile su rast.

Povećana tražnja na tržištu kukuruza nastavila se i ove nedelje, dok je ponuda bila slabija u odnosu na tražnju. Početkom sedmice nudio se i vlažniji kukuruz do 16% vlage, a krajem nedelje u ponudi se našao i kukuruz roda 2022. godine. U toku nedelje kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 16,80 do 17,40 dinara za kilogram bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin.

Ponder cena iznosila je 17,17 dinara (18,89 sa PDV-om), što je u odnosu na sedam dana ranije rast cene od 2,24%. Na godišnjem nivou cena je manja za 24%.

Zaključen je i jedan berzanski ugovor za vlažniji kukuruz do 15% vlage po ceni od 16,50 dinara za kilogram bez PDV-a. Trgovalo se i kukuruzom na paritetu CPT kupac po ceni od 17,60 dinara bez PDV-a.

Pšenica pobrala natpolovičnu tražnju

Nakon dužeg perioda slabije aktivnosti na tržištu pšenice, ove nedelje je ona bila dominantna kultura u trgovanju, čineći 59% ukupnog obima prometa.

Nedelja je započela sa povećanom ponudom pšenice u odnosu na prethodni period, ali je primetan bio i cenovni raskorak između ponude i tražnje. Već sredinom nedelje je došlo do promene dinamike, te je povećana tražnja uz slabu ponudu doprinela rastu cene.

Pšenicom se trgovalo u cenovnom opsegu od 18,50 do 19 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 18,67 dinara (20,53 din/kg sa PDV-om), te je u odnosu na prethodnu sedmicu primetan rast cene od 1,88%. U odnosu na isto vreme prošle godine, cena je niža nešto manje od 19%.

Zaključen je i jedan berzanski ugovor za pšenicu sa proteinom 11,5% sa preuzimanjem od 8. do 18.aprila 2024. po ceni od 18 din/kg bez PDV-a, a trgovalo se i pšenicom sa 14% proteina po ceni od 22,50 din/kg bez PDV-a.

Soja se traži, ali ne prodaje

Na tržištu soje ove sedmice bila je primetna povećana tražnja, dok je ponuda sojinog zrna bila slaba ili je potpuno izostajala. Zaključen je jedan berzanski ugovor za sojino zrno po ceni od 52,20 din/kg bez PDV-a (57,42 din/kg sa PDV-om) uz obračun kvaliteta, što ujedno predstavlja i ponder cenu.

U odnosu na prethodnu nedelju, cena je porasla za 0,38%, a na godišnjem nivou je pala 7,3%.
Krajem nedelje ponuda sojinog zrna bila je na cenovnom nivou od 54,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

Kada su u pitanju mineralna đubriva, ove nedelje je zaključen jedan berzanski ugovor i to za AN, ruski, u pakovanju 25/1, na paritetu CPT kupac, po ceni od 41,02 din/kg bez PDV-a.

Na tržištu suncokretove sačme nije bilo većih aktivnosti. Zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 27,50 din/kg bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike