Najbolje srpske šljive idu za Evropu, a ono što ostane stavlja se u kazan ili šerpu za džem: Veselin ima 20 hektara pod njima (FOTO)

09.09.2022

13:13

0

Rod i kvalitet ove godine odlični

Najbolje srpske šljive idu za Evropu, a ono što ostane stavlja se u kazan ili šerpu za džem: Veselin ima 20 hektara pod njima  (FOTO)
Šljiva odlično rodila - Copyright RINA

Srbija je među vodećim zemljama kada je reč o proizvodnji šljive, zajedno sa Kinom i Rumunijom. A, među najpoznatijim su svakako šljivici na teritoriji grada Čačka jer je pod ovim voćem zasaćeno na stotine hektara. Veselin Vujović iz sela Lipnica ističe da uprkos suši i lošim vremenskim uslovima ovogodišnji rod je solidan.

- Voće prve klase se izvozi za Evropu, a ono lošijeg kvaliteta ide u prerađivačku industriju, u džem ili rakiju. Rod je dobrog kvaliteta i kvantiteta, tako da nema bojazni za srpsku šljivu. Potražnja je velika, ali moraju da se ispoštuju strogi kriterijumi inistranog tržišta, rekao je za RINU Veselin.

Ove godine dnevnica branja šljiva veća je nego prethodnih godina, međutim, uprkos tome, u nekim mestima primetan je manjak radne snage što proizvođačima tog voća stvara probleme. Sezona branja šljiva u čačanskom kraju se završava, a berači su ove sezone mogli dnevno da zarede 4000 dinara, što je za 1000 više nego prošle godine.

RINA
 

 

- Ove godine nismo imali problem sa radnom snagom, berača je bilo dovoljno u svim šljivicima i na plantažama, koji se prostiru na oko 20 hektara. Dobri berači su jako važan deo celokupnog procesa, stoga radnike uvek obezbedimo na vreme, rekao je Veselinović.

RINA
 

 

Veoma rane i pozne sorte šljive imaju veću cenu. Sorta čačanka rana dostiže znatno veću cenu od sorti poput stenleja i čačanske lepotice, a ujedno je i manje zastupljena.

- Proizvođači koji gaje najranije i najpoznije sorte postužu višu cenu od onih koji su se opredelili da u svojim voćnjacima imaju stenlej i čačansku rodnu. Ujedno, manji rod znači i veća potražnja, kaže Nebojša Milošević, naučni saradnik čačanskog Instituta za voćarstvo.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike