Domaći brend osvaja inostrano tržište: Evropljani oduševljeni srpskim knedlama sa šljivama

18.06.2021

15:05 >> 16:35

0

Autor: RINA

Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede

Domaći brend osvaja inostrano tržište: Evropljani oduševljeni srpskim knedlama sa šljivama
RINA

Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji. Da su benefiti višestruko veći, ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu potvrdio je i resorni ministar Branislav Nedimović.

– Poenta je da se iskoristi ono što su nam Bog i majka priroda dali. Da ne izvozimo kukuruz kamionima i voće u sirovom stanju. Preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod koji je konkuretan kako na evropskom tako i na svetskom tržištu, a zarada je i do tri puta na taj način veća – izjavio je Nedimović za RINU.

Branislav Nedimović u poseti Čačku, RINA

Prilikom posete Čačku obišao je kompaniju “Moka” koja je osmislila jedinstven proizvod, u kom su se spojili srpska tradicija i inovativnost.

– Oni su plasirali knedle sa šljivama, po staroj srpskoj recepturi uz domaće sirovine. Za samo par minuta imate gotov specijalitet i to je ono što strani kupci traže. To je na neki način revolucija u prehrambenoj industriji. Neophdono je i da naši proizvođači budu konkurentni na stranom tržištu, stoga Vlada RS podstiče ulaganja u modernizaciju tehnologije, kupovinu i nabavku savremene opreme – kaže Nedimović.

Pročitajte još

Čačanska kompanija je najbolji primer koliko je važno ulagati u opremu, jer je nakon nabavke novih mašina duplirala proizvodnju. Od 10.000 tona, sada se očekuje povećanje kapaciteta na 20.000 tona. Na mesečnom nivou proizvodi čak 500 tona knedli, sa različitim vrstama punjenja i utroši oko 2.000 tona voća godišnje.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi