Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa: Rod i kvalitet ove godine uprkos suši su odlični (FOTO)

21.08.2022

10:17

0

U ovoj prestonici kupusa u zapadnoj Srbiji radi se danonoćno da bi se došlo do kvaliteta

Selo na obalama Zapadne Morave prestonica srpskog kupusa: Rod i kvalitet ove godine uprkos suši su odlični (FOTO)
1661073746Povrtarstvo_Dejan_Zablace_6_foto_RINA - Copyright RINA

Sa plodne moravske zemlje kod Čačka hrani se pola Srbije, a na desetine hektara je pod krompirom, kupusom i paprikom. Vučkovići iz Zablaća decenijama unazad se bave povrtvarstvom, a uprkos suši i zahvljajući obaveznom sistemu nadvodnjavanja prinosi kupusa ove sezone su odlični, ali i kvalitet ovog povrća.

- Imamo oko sedam hektara pod kupusom, i nadamo se oko sedam do osam vagona prinosa po hektaru. Imamo već obezbeđen plasman, kupus će završiti na beogradskim trpezama, tamo su nam sigurni kupci, rekao je Dejan za RINU.

RINA
 

 

U ovoj prestonici kupusa u zapadnoj Srbiji radi se danonoćno da bi se došlo do kvaliteta povrtarskih kultura, a kako sezonski radnici sa juga zemlje kažu, takav kvalitet kupusa teško se nalazi u Leskovcu. S obzirom na to da je tri meseca ovaj kraj bio bez kiše, Dejan ističe značaj da se kao i u svakom poslu moraju pratiti trendovi i mora se ići u korak s vremenom, kako bi se i u beskišnom periodu očuvao očekivani prinos.

RINA
 

 

- Kvalitet kupusa je ove godine vrhunski, ovakav nema ni u čitavoj Evropi. Mi da bi ovo postigli, moramo non - stop da ulažemo, te da pratimo tehnologiju, jer, ako ne pratimo i ostanemo na tehnologiji od osamdesetih godina, slobodno mogu da kažem da se tako propada. Ulaganje u poljoprivredu je veoma važno za sve koji se njom ozbiljno bave, objasnio je Dejan.

Njegova žena Sanja mu je značajna podrška u svim poslovima na polju, koja je naglasila da su do kvaliteta došli zahvaljujući novom sistemu za navodnjavanje koji je dosta pomogao, kao i subvencijama od države.

RINA
 

 

- Da bi se došlo do kvaliteta u povrtarstvu na plodnim poljima zapadnog pomoravlja mora se raditi u tri smene, noću navodnjavanje, a danju sadnja i seča kupusa,  zaključila je Sanja. Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike