Pavel je sa 18 godina preuzeo gazdinstvo od svog dede: Ovde više ne važi parola "uči školu da ne bi radio"
Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu i dobitnik je nagrade za najboljeg poljoprivrednika
Nekada se na selu pričalo "uči školu da ne bi radio", a danas "nauči školu i tako ćeš još bolje raditi", govori najstariji u porodici Mihalj iz Boljevaca. U kraju su poznati po kukuruzu, a kako svaka porodica ima nadimak, njihov je Pijani.
Njihovo imanje posetila je ekipa Rts-a, kako bi prozborila koju sa najmlađim članom porodice Pavelom Davidom koji je dobio ovogodišnju nagradu Grada Beograda za najboljeg beogradskog poljoprivrednika. Tri generacije bave se poljoprivredom i stočarstvom.
- Radim preko šeststo hektara zemlje. Imamo farmu svinja, oko 150 krmača. Zapatili smo pre dve-tri godine u saradnji sa Institutom za stočarstvo umatičene mangulice, tako da se sad konstantno povećava njihov broj - kaže Pavel David Mihalj (26).
Gazdinstvo je preuzeo od dede sa osamnaest godina, a od malena je učio od starijih posao.
- Deda mi je oslonac i najveća podrška za sve. S njim sam odrastao i dan-danas se čujemo svaki dan. Stalno smo u kontaktu. Ne bi sve ovako izgledalo, niti bih ja bio ovakav da nije bilo dede - kaže Pavel David i dodaje:
- Nisam mogao ni da sanjam da ću imati ovo. Jer kad sam krenuo nisam praktično imao ništa. Krenuo sam od nule. To me je i nateralo. Možda i ta volja da nešto steknem i da nešto iza mene ostane.
David je na Poljoprivrednom fakultetu diplomirao agroekonomiju.
- Kad je diplomirao, kad je počeo da radi, ja sam se s ovim godinama malo povukao. On je zato to unapredio i još mnogo više. I stvarno sam ponosan na to da jedan inženjer i jedan fakultetski obrazovan čovek može da radi poljoprivredu - kaže deda Pavel Mihalj.
To je znak da, kako kaže deda Pavel, ne važi više ona parola što je važila kada je on učio zanat i školu. "Tada je bila parola 'uči školu da ne bi radio', a ovo je 'nauči školu i tako ćeš još bolje raditi'", kaže deda Pavel.
Boljem radu, pored škole i iskustva, doprinele su i savremenije mašine, pa usevi sada od vremenskih uslova manje zavise nego ranije.
- Vremenski uslovi dosta utiču na našu proizvodnju. Ovo je fabrika pod otvorenim nebom. Kroz modernizaciju, kroz mogućnost da se brže neki posao odradi, sigurno da je lakše i da mogu da se izbegnu vremenske neprilike - ističe Pavel David.
Praznici za njih ne postoje.
- Završava nam se sezona setve. Nije nam još puno ostalo. Prskanje, pa Bože zdravlja na leto žetva - kaže Pavel David.
Selo je za Davida lepše od Pariza. Iako je, kako kaže, mogao da živi bilo gde, ostao je i ostaće u Boljevcima.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari