Srpska jabuka ozbiljan "igrač" na svetskom tržištu!

05.08.2022

16:22

0

U Evropskoj uniji se godišnje proizvede oko dvanaest miliona tona jabuka i dva miliona tona krušaka

Srpska jabuka ozbiljan "igrač" na svetskom tržištu!
Drvo jabuke - Copyright Pixabay

Ljudi sve manje jedu jabuke, upozorava Svetska konferencija proizvođača jabuka i krušaka. Više od 200 učesnika iz 23 zemlje je u Beogradu. Srbija je tek treća zemlja van Evropske unije u kojoj je taj događaj organizovan.

U Evropskoj uniji se godišnje proizvede oko dvanaest miliona tona jabuka i dva miliona tona krušaka. Prognoza je da će se proizvodnja u EU povećati, a da će se u ostalim zemljama, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama blago smanjiti.

Veći problem je, smatraju u "Prognozfrutu", što se jabuke manje jedu.

- Treba raditi na afirmaciji potrošnje jabuka kroz nove proizvode i ukuse. Sve je više sorti jabuka, ali proizvođači moraju da znaju ko su potrošači. Na severu Evrope se traže određene sorte, a na istoku Evrope sasvim druge - kaže Luk Vanuarbek iz "Prognozfruta".

Dodaje da treba da se poboljša i kvalitet roda, jer je Evropu zahvatilo nekoliko sušnih talasa, te pojašnjava da tehnologija u tome može da pomogne.

Koliko Srbija zaradi od izvoza

Sa godišnjom proizvodnjom od 550.000 tona jabuka i krušaka, Srbija je ozbiljan "igrač".

- Količinski, preko 190 hiljada tona proizvoda jabuke i kruške izvezemo godišnje. Po tom osnovu, ostvarimo devizni priliv od preko 135 miliona dolara - kaže državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Senad Mahmutović.

Deni Robertson, direktor USAID Srbija, navodi da se agrar ubrzano razvio u protekloj deceniji u Srbiji, posebno voćarstvo, zahvaljujući ulaganjima u savremene voćnjake i unapređenje logistike.

Narednih dana počinje berba sorte gala, a završiće se berbom jabuka greni i fudži.

Kakav rod se očekuje 

Zahvaljujući primeni agrotehničkih mera, mrazevi, a potom suša, nisu ostavili teže posledice i proizvođači očekuju dobar rod.

Boris Bošnjak iz "Atos fruktuma" kaže da se prognozira da će ove godine rod biti veći u Evropi za čak milion tona, te da će prodaja biti pod pritiskom.

- Ako imate dobar kvalitet, to ne bi trebao da bude problem - poručuje Bošnjak.

Rusko tržište ostaje važno, ali se poslednjih godina srpske jabuke mogu naći i u Velikoj Britaniji, na Bliskom i Dalekom istoku.

Zahvaljujući državnim sporazumima otvorena su tržišta Egipta, Indonezije, a uskoro i Kine.   

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike