Za to su im i Rusi dobri: Za hranu i đubrivo nema sankcija, podvlače iz Brisela

20.06.2022

14:46

0

Ko god želi da kupuje rusku hranu i đubriva može to da čini slobodno i bez straha od sankcija, istakao je danas šef za spoljnu politiku EU Žozep Borelj

Za to su im i Rusi dobri: Za hranu i đubrivo nema sankcija, podvlače iz Brisela
pšenica brod izvoz - Copyright Profimedia Pixabay

Poslovanje sa ruskim kompanijama je zabranjeno, zapadne firme su se povukle iz Rusije a ruske banke proterane iz SWIFT-a… Ruska roba je pod embargom, sada se udarilo i na naftu, sledeći je možda gas ali ruska hrana i đubrivo su još dobrodošli na Zapadu, istaknuto je danas iz Brisela.

- Naše sankcije nisu usmerene na hranu, ni na đubriva. Svi koji žele da kupuju rusku hranu i đubriva mogu to da rade, nema prepreka... dakle mogu da posluju, mogu da kupuju, mogu da transferišu, mogu da se osiguraju - rekao je Borelj novinarima uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU, posvećenog nalaženju načina za deblokadu ukrajinskog žita koje stoji u crnomorskim lukama zbog tekućeg vojnog sukoba u toj zemlji.

Ko će to da preveze?

Međutim, kako prenosi Raša tudej, sankcije EU odnose se na rusko brodarstvo, što sprečava isporuke žita i đubriva iz zemlje na globalno tržište. To je, po oceni ovog medija, dovelo do rastuće prehrambene krize, pri čemu su cene pšenice dostigle rekordno visoke nivoe u poslednja dva meseca.

Svetska trgovinska organizacija (STO) procenjuje da se u ukrajinskim lukama trenutno nalazi između 22 i 25 miliona tona žitarica. To žito je gotovo u celosti ranije odlazilo u Afriku i na Bliski Istok.

Zapadne nacije optužuju Rusiju da blokira ovaj izvoz, dok Moskva to negira i navodi da želi da osigura bezbedan prolaz kroz Crno more brodovima natovarenim žitom, ali da ukrajinska vojska to onemogućava jer je postavila mine u lukama.

Prema Borelju, posledice krize u Ukrajini „postaju veoma opasne ne samo za Ukrajinu već za ceo svet“.

- Moram ponovo da upozorim na opasnost od velike gladi u svetu, posebno u Africi. Rat je taj koji izaziva poskupljenja i oskudicu energije i hrane. Podržavamo napore Ujedinjenih nacija za deblokadu izvoza iz Ukrajine - rekao je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike