EU će pomoći svoje farmere sa 1,5 milijardi evra

23.03.2022

15:46

0

Autor: 24sedam

Evropska komisija predložila paket pomoći farmerima u EU

EU će pomoći svoje farmere sa 1,5 milijardi evra
Copyright Profimedia

Evropski proizvođači hrane trpe posledice sukoba u Ukrajini i zbog toga Evropska komisija predlaže paket vredan 500 miliona evra kao pomoć u vreme krize koja donosi nestašice i visoke cene hrane.

Rat u Ukrajini već je izazvao globalno poskupljenje hrane, ali i troškova njene proizvodnje, delom i zato što oko 30 odsto svetskog brašna dolazi i Rusije i Ukrajine, zemalja koje su i veliki proizvođači đubriva ili komponenti od kojih se proizvode.

Kako bi smanjila troškove proizvođačima hrane Evropska komisija je danas saopštila da će novac iz paketa pomoći od 500 miliona biti dodeljivan na nacionalnom nivou a da će iznos zajedničkog novca članice dodatno pojačati svojim novcem u iznosu 200 odsto, tj. dodatnih milijardu evra ukupno.

Problem i đubriva

I dok se EU trenutno ne suočava sa nestašicama hrane, ona je veliki uvoznih određenih prehrambenih proizvoda, među kojima su i žitarice iz Ukrajine. A evropski farmeri su vrlo zavisni od veštačkih đubriva iz Rusije.

- Ta ranjivost, zajedno sa visokim troškovima, koji uključuju i đubriva i fosilna goriva, predstavljaju za farmere izazov u proizvodnji i prete da podignu cenu hrane - navela je komisija u svom predlogu.

Da bi pojačala kapacitet poljoprivredne proizvodnje u EU, Komisija je predložila i da se privremeno dozvoli gajenje svih kultura koje služe kao ljudska ili životinjska hrana i na ugaru (zemljišptu koje se „odmara“ od proizvodnje), a da istovremeno ekološke subvencije farmerima budu isplaćivane u punom obimu.

- EU je poljoprivredna supsersila i mi ćemo osigurati da naši farmeri imaju punu podršku Komisije kako bi odgovorili na globalne potrebe za hranom - izjavio je evropski komesar za poljoprivredu Januš Vojćehovski.

On je dodao da će komisija istovremeno raditi na tome da lanci snabdevanja hranom postanu otporniji na buduće krize i održivi.

Pomoć ribarima i Ukrajini

Među drugim merama pomoći farmerima, Komisija je predložila i program pomoći svinjogojstvu i da države članice privremeno sa do 35.000 evra pomognu preduzećima u oblasti poljoprivrede i ribarstva.

Istovremeno, Evropska komisija je izrazila duboku zabrinutost zbog teške situacije sa hranom u opkoljnim gradovima u Ukrajini. EU je definisala 330 miliona evra vredan plan podrške Ukrajini, u kojoj je zbog rata dovedena u pitanje žetva, a postojeće rezerve ugrožene zbog ruskog napada.

Predloženih 500 miliona evra finansiraće se iz budžetske rezerve za 2022. koja je stvorena upravo za slučaj veće krize u poljoprivredi. Da bi novac bio izdvojen, potrebno je zeleno svetlo Evropskog parlamenta i Evropskog saveta.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike