Rusi se snalaze: Očekivani, ali za Zapad neželjeni ishod sankcija na naftu

07.06.2022

07:58

0

Autor: G.M.Š.

Evropljani su se pridružili SAD i EU je zabranila morski uvoz ruske nafte, ali to je samo povećalo količinu barela koja je iz Rusije otplovila u svet

Rusi se snalaze: Očekivani, ali za Zapad neželjeni ishod sankcija na naftu
Tanker nafta - Copyright 24sedam/Profimedia

Sankcije na naftu naprosto „ne rade“, upozoravalo se tiho iz naftaškog i finansijskog sveta i pre nego što je EU uvela takav embargo Rusiji. Kao i u slučaju Teherana ranije, i Moskva sada uspešno „buši“ ove mere, pokazuju podaci brodskih kompanija.

Rusija zarađuje manje po barelu, ali to ne znači da joj je ukupan prihod od nafte znatno manji nego što je bio, vidi se iz podataka o slanju brodskih pošiljaka nafte iz ruskih luka. A brojke koje je naveo Blumberg kazuju da je izvoz ruske nafte brodovima sada dostigao šestonedeljni rekord.
Ukupno 38 tankera natočeno je sa 27,6 miliona barela na lučkim naftnim terminalima, i tih 3,94 miliona barela dnevno je rast od 10 odsto prema poslednjoj nedelji maja.

Šesti paket sankcija EU, koji obuhvata i naftu koja dolazi morem, doduše neće startovati u punoj meri pre 5. decembra (za derivate u februaru), ali svakako su se političari nadali da će se ozbiljni finansijski efekti po Rusiju videti ranije, jer embargo obuhvata 90 odsto količine nafte uvezene 2021. godine.

Pravac Azija

Kako stvari sada stoje, veliki deo te „prokažene“ nafte samo je završio na drugim rutama, u Aziji najvećim delom. Oko 660.000 barela dnevno istovareno je u lukama Indije u maju, što je znatno povećanje od 270.000 barela u odnosu na mesec dana ranije.

Nemačka: Uspostaviti kartel kupaca iz EU

Političar iz redova vladajuće stranke Zelenih Nemačke Anton Hofrajter zatražio je nove pakete sankcija protiv Rusije, ali i načine za kupovinu ruske nafte.

- Kod uvoza ruske nafte, EU bi trebalo da uspostavi kartele kupaca, kako bi rešila način plaćanja Rusiji - rekao je predsedavajući Odbora za evropska pitanja Bundestaga nemačkom dnevniku "Velt".

A zaposleni nisu samo zapadni ruski terminali, jer nafta tipa ural uveliko stiže iz luka na Baltiku. Tu je prošle nedelje promet skočio 29 odsto, i time uveliko nadoknadio pad od sedam odsto iz luke Novorusijsk na Crnom moru.

Zbog povećane količine koju prodaju, i pored popusta koji mora da se sada da azijskim kupcima, Rusi su uspeli da održe prihode od nafte na nivou mnogo manjem od onog koji je Zapad želeo da postigne sankcijama. Ti prihodi su ukupno manji za pet odsto, iako su prihodi od izvoznih taksa po barelu pali od aprila i za 27 odsto.

Kupaca za rusku naftu je bilo i biće ih, samo je pitanje ko će na njoj zaraditi – samo Rusija ili i zapadni posrednici ispod žita koji će se tu sigurno umešati. Ako ne za naftu, onda za derivate koji će od ruske nafte biti prerađeni na „trećoj strani“.

A dok je zarada izgledna, ni cena nafte neće padati na svetskim berzama, pokazuje i kretanje cene brenta, koji se ovih dana stabilizovao na veoma visokih 120 dolara za barel.

Screenshot: Bloomberg
 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike