Zapadne firme između čekića i nakovnja: Moskva sprema zaplenu, Brisel zatvor

26.05.2022

09:36

0

Rusija priprema novi zakon koji će joj omogućiti da preuzme kontrolu nad domaćim preduzećima zapadnih kompanija koje su napustile zemlju zbog sankcija a svoj geopolitički adut ima i EU

Zapadne firme između čekića i nakovnja: Moskva sprema zaplenu, Brisel zatvor
Pixabay/RJA1988

Zakon, koji bi mogao da stupi na snagu za nekoliko nedelja, daće zvaničnoj Moskvi široka ovlašćenja da interveniše tamo gde postoji pretnja po lokalnu zaposlenos ili industriju, što će zapadnim kompanijama otežati odlazak s ruskog tržišta osim ako nisu spremne da podnesu veliki finansijski udar, izveštava Rojters.

Priprema akta o zapleni imovine stranih investitora, kako se dodaje, usledila je nakon pravog egzodusa zapadnih kompanija, poput „Starbaksa“, „Mekdonaldsa“, pivare „AB InBev“m na kraju i „Renoa“ koji se dugo opirao stihiji.

Italijanska banka Unikredit, austrijska Rajfajzen banka, vodeći svetski brend nameštaja, „IKEA“, lanac brze hrane „Burger king“ i stotine manjih firmi i dalje posluju u Rusiji.

„IKEA“, koja je privremeno obustavila poslovanje u Rusiji, saopštila je da pomno prati razvoj situacije, a iz Rajfajzen banke navode da procenjuje sve opcije, uključujući obazrivo vođeno napuštanje Rusije. Iz Unikredita su odbili komentar, dok „Burger king“ nije odmah odgovorio na zahtev Rojtersa za komentarom.

Predlog zakona otvara put vlastima u Moskvi da imenuju upravnike u kompanijama koje su u vlasništvu stranaca iz „neprijateljskih“ zemalja, što su sve zemlje koje su uvele sankcije, a koje razmatraju odlazak iz Rusije jer sukob sa Ukrajinom gura rusku ekonomiju u rikverc.

Evropske kompanije koje bi ostale u Rusiji sada se nalaze između čekića i nakovnja, jer ni kod kuće više ostanak u zemlji pod sankcijama nije pitanje morala i politike. Evropska komisija je, naime, u sredu izašla predlogom da se kršenje sankcija EU protiv Rusije tretira kao krivično delo. To bi vladama zemalja članica tog bloka omogućilo da konfiskuju imovinu kompanija i pojedinaca koji zaobilaze kaznene mere protiv Moskve.

BONUS VIDEO

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti