Četiri psa već uginula: Da li Beogradom hara smrtonosno lažno besnilo?

26.11.2020

07:58 >> 20:55

0

Autor: Jovana Vrećo

Tri lutalice i jedno vlasničko kuče odneti na analize zbog sumnje na Aujeckijevu bolest, koja je gotovo neizlečiva kod pasa. Zaraza se prenosi kada životinj

Četiri psa već uginula: Da li Beogradom hara smrtonosno lažno besnilo?
Copyright Pixabay/ Mirko Sajkov

Vest da se u Beogradu pojavila zaraza, od koje u roku od 24 sata uginu psi, izazvala je paniku među stanovnicima prestonice, a u JKP “Veterina Beograd” potvrđuju za 24sedam da su četiri uginula psa poslata na Naučni institut za veterinarstvo Srbije, radi daljeg ispitivanja zbog sumnje na Aujeckijevu bolest.

– U pitanju su tri psa lutalice i jedan vlasnički – rekli su iz JKP “Veterina Beograd”.

Pročitajte još: Dokazi, pa obdukcija: Ovo je procedura za dokazivanje trovanja ljubimaca

Nečuvena podlost: Neko sistematski truje mačke na Savskom vencu dajući im otrov – iz ruke

Da su analize u toku, za 24sedam potvrđuju i u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije.

Istovremeno, profesor dr Vladimir Nešić, šef Katedre za sudsku veterinarsku medicinu i zakonske propise Fakulteta za veterinarsku medicinu u Beogradu za 24sedam kaže da, ukoliko bi analize pokazale da psi nisu uginuli usled Aujeckijeve bolesti, onda dolaze na obdukciju.

– U slučaju da se utvrdi da su psi negativni na Aujeckijevu bolest, posle ispitivanja na Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije, idu na obdukciju – rekao je prof. dr Nešić.

Glas o smrtonosnoj bolesti proširila je na društvenoj mreži Fejsbuk jedna od korisnica, objavom da su dva psa, o kojima se brinula, preminula u roku od 24 sata i da se sumnja na veoma zaraznu bolest.

– Već dugo godina vodim računa i staram se o čuvenoj četvorci sa stare okretnice 48. Ćopa, Lepi, Debela i Lola. Psi su redovno vakcinisani i imaju najbolju veterinarsku negu. Ćopa je jutros umro, Debela popodne, a Lepi je večeras odnet u bolnicu – napisala je ona.

Smrtonosno lažno besnilo kod životinja

Aujeckijeva bolest, poznatija kao lažno besnilo, predstavlja bolest domaćih životinja i glodara, ali veterinari objašnjavaju da za ljude straha od ove bolesti ne treba da bude. 

Prema rečima veterinara, ova zaraza nije bolest novijeg doba. Prenosi se tako što sirovo, nekuvano meso svinja koje su bolovale od Aujeckijeve bolesti, često latentno i bez simptoma, pojedu psi i tako se i oni inficiraju.

Pixabay/ Mirko Sajkov

Kada se bolest pojavi, ona se veoma teško leči, a prema nekim tvrdnjama smrtnost može biti i stoprocentna.

Kako bi se izbeglo oboljevanje kućnih ljubimaca od ove bolesti, veterinari naglašavaju da je obavezno kuvanje svinjskog mesa i iznutrica.

Takođe, bolest se može preneti i udisanjem, a mogu je raznositi i glodari, odnosno pacovi, i to ujedom ili ingestijom.

Aujeckijeva bolest se klinički ustanovljava kada su znaci bolesti jasno izraženi i kada se bolest javlja u tipičnoj formi.

Zaražen pas umire u roku od 24 sata, a nekad i za nekoliko sati.

Simptomi su lako uočljivi: apatija, depresija, odbijanje hrane, plašljivost, uznemirenost, pojačana salivacija, jak svrab koji dovodi do krvi, a u neretkim slučajevima životinja je sklona i ka samopovređivanju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike