Let u nepoznato: Stjuardesa Vesna Vulović pre 49 godina preživela je pad sa visine od 10.160 metara

27.01.2021

17:36 >> 07:05

0

Autor: Jovana Vrećo

Domaći, ali i svetski mediji tada su pod oznakom verovali ili ne objavljivali vest da je žena preživela nešto što je do tada bilo nezamislivo

Let u nepoznato: Stjuardesa Vesna Vulović pre 49 godina preživela je pad sa visine od 10.160 metara
Copyright Wikimedia Commons/clipperarctic/Profimedia

Let aviona JAT-a na relaciji Kopenhagen – Beograd 26. januara davne 1972. godine bio je koban za celu posadu i putnike, osim za dvadesetdvogodišnju stjuardesu Vesnu Vulović.

Tada je iznad Čehoslovačke, posle eksplozije podmetnute bombe, pao avion JAT-a DC-9. Poginulo je 23 putnika i pet članova posade.

Domaći, ali i svetski mediji su tada pod oznakom “verovali ili ne” objavljivali vest da je žena preživela nešto što je do tada bilo nezamislivo.

Profimedia

Bila je to Vesna Vulović. Sa nepunih osam meseci rada kao stjuardesa, tog dana je odlučila da poleti za Kopenhagen. Kasnije je u izjavama uvek ponavljala kako je bila srećna jer do tada nikada nije videla taj grad.

Za zlokobni let nije bila predviđena, već je bila zamenjena sa drugom stjuardesom koja se takođe zvala Vesna.

Sreća u nesreći

Vesna je preživela zato što je bila vezana za svoje sedište u zadnjem delu aviona koji je, posle eksplozije, ostao spojen za toalete i pao na snegom pokrivenu planinu.

Ipak, zadobila je više povreda.

– Slomila sam levu ruku i nogu, tri desna rebra, dva lumbalna pršljena u kičmi, nekoliko prstiju desne ruke. I nikad me ništa ne boli. Još se ničeg ne sećam. Imam retrogradnu amneziju. Ne sećam se šta je bilo tren pre nesreće i više od 20 dana posle. Kažu da ću se jednog dana možda setiti. Sad ću to, naravno, mnogo lakše podneti. Kad čitam o nekoj avionskoj nesreći, pomislim: Jesam li ja zaista bila u tom avionu – rekla je tada Vulovićeva u intervjuu za RTV reviju.

Posle više uzastopnih operacija i agonije od nekoliko meseci, Vesna je dobila bitku i prohodala.

Uprkos nezgodi, nastavila je da radi za tu kompaniju, ipak ne kao stjuardesa, već za šalterom.

Pročitajte još:

Prema zajedničkoj istrazi koju su sprovele vlasti ČSSR i SFRJ, utvrđeno je da je uzrok obaranja aviona bila bomba postavljena unutar letelice. Pretpostavljalo se da je bila smeštena u zadnjem delu aviona. Jugoslovenske vlasti su tada za pad aviona okrivile ustaše.

Međutim, za obaranje aviona nikad niko nije odgovarao pred sudom.

Ginisov rekord

Zbog toga što je preživela pad sa visine od 10.160 metara bez padobrana, ona je ušla u Ginisovu knjigu rekorda.

Priznanje joj je dodelio Pol Makartni na londonskoj gala večeri.  Kasnije je postala nacionalni heroj u Jugoslaviji tokom sedamdesetih.

Odbila je intervju za Opru Vinfri

Ovaj događaj spomenut je i u dve serije na kanalu Diskaveri – “FBI dokumenti” (The FBI Files) i “Rasturači mitova” (MythBusters).

Ekskluzivni intervju dala je, više od 30 godina kasnije, za dansku državnu televiziju DR, a odbila je BBC i Opru Vinfri. Kako je rekla, opredelila se za TV DR pošto je ta medijska kuća iz Danske.

Do kraja života živela je u Beogradu, gde je i preminula 23. decembra 2016. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike