Gde god da se okreneš - smeće i otpad: Beogradsko priobalje je zapušteno, akcije čišćenja česte, ali bezuspešne

31.01.2021

08:30 >> 12:28

0

Vlasnici splavova su u obavezi da uklanjaju nanos oko svog objekta, jer ukoliko to ne urade slede kazne - kažu za 24sedam iz Sekretarijata za privredu

Gde god da se okreneš - smeće i otpad: Beogradsko priobalje je zapušteno, akcije čišćenja česte, ali bezuspešne
Copyright Profimedia

Priobalje reka Save i Dunava građani prestonice često mogu zateći prljavo i zapušteno,  prepuno smeća i komunalnog otpada, te samoinicijativno pokreću akcije čišćenja, ali, na kraju dana čini se da ni to nije dovoljno kako bi se sprečilo ekološko zagađenje  beogradskih voda.

Naime, raznorazne otpade građani često viđaju na popularnim šetalištima, poput Savkog ili Zemunskoj keja, i to tik uz neki splav, koje obično bude krajnje mesto za bacanja đubreta nesavesnih građana, ali i vlasnika plutajućih objekata.

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Kako iz Sekretarijata za privredu kažu za 24sedam, korisnici splavova su u obavezi da uklanjaju otpatke i nanos oko svog objekta, a u skladu sa članom 20. Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda.

Ukoliko ne vode brigu o stanju priobalja, kazne su velike.

– One su propisane u skladu sa članom 35. Odluke o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu na teritoriji Beograda, a inspekcijski nadzor obavlja komunalna inspekcija – navode oni.

Takođe, ističu da gradonačelnik svake godine donosi Program upravljanja vodnim objektima za uređenje vodotoka i zaštitu od poplava, erozije i bujica na vodama drugog reda.

Vlasnik je u obavezi da redovno održava splav

U Sekretarijatu za inspekcijske poslove za 24sedam kažu da je vlasnik splava u obavezi da ga postavi i koristi u skladu sa odobrenjem, kao i da ga redovno održava u ispravnom i urednom stanju, da ga bojom i drugim sredstvima štiti od korozije, vlage i vode, ali i da uklanja otpatke i nanos oko objekta, da održava i da se stara o bezbednosti prilaza.

Takođe, vlasnik je u obavezi da se stara o tome da izvori svetlosti na splavu budu postavljeni tako da svojim položajem i jačinom ne ugrožavaju bezbednost plovidbe.

– Ukoliko dođe do kršenja ovih propisa, pravno lice će platiti kaznu od 100.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu od 10.000 dinara, dok će preduzetnik iz svog džepa morati da izvadi 50.000 dinara, a fizičko lice 10.000 dinara – napominju iz sekretarijata.

Vanredni nadzor

Zagađenje voda veliki problem u Srsbiji, Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Po navedenim prijavama koje su u proteklom vremenskom periodu stigle u sekretarijat, komunalni inspektori su obavili nekoliko vanrednih inspekcijskih nadzora, međutim, usled situacije izazvane epidemijom koronavirusa, na licu mesta nisu zatekli vlasnike splavova kojima bi bile naložene mere za otklanjanje nepravilnosti.

Pročitajte još:

– Ipak, pojedini vlasnici su sami, odnosno bez naloga izvršavali svoje obaveze i čistili vodni prostor oko svojih splavova – dodaju oni.

Grad Beograd, tj. Sekretarijat za privredu ima nadležnost nad upravljanjem vodnim objektima za uređenje vodotoka i zaštitu od poplava na vodama drugog reda i vodnim objektima za zaštitu od erozije i bujica, koji su u javnoj svojini.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike