Zašto je Dom Narodne skupštine više od zgrade: Istorija, arhitektura i simbolika! (FOTO)

20.10.2023

07:20

0

Autor: I.P.

Ova građevina nije samo arhitektonska lepotica, već i svedok istorije i promena koje je naša zemlja doživela. Prepoznajući njenu vrednost, zgrada Skupštine proglašena je za spomenik kulture 1984. godine, obezbeđujući joj mesto u srcima generacija koje dolaze

Zašto je Dom Narodne skupštine više od zgrade: Istorija, arhitektura i simbolika! (FOTO)
Narodna skupština Srbije - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Na današnji dan, pre tačno 87 godina, monumentalno zdanje Skupštine, svedok burne istorije i arhitektonske majstorije, otvorilo je svoja vrata prvim poslanicima.

Dug proces izgradnje, koji je započeo polaganjem kamena temeljca 1907. godine od strane kralja Petra I Karađorđevića, konačno je dobio svoj epilog.

Projekat ovog reprezentativnog zdanja prvobitno je poveren arhitekti Konstantinu A. Jovanoviću, ali nakon promene Ustava i potrebe za dvodomnom Skupštinom, kormilo preuzima Jovan Ilkić, čiji je rad pobedio na konkursu 1901. godine. Međutim, kontroverze oko originalnosti dizajna nisu izostale, te je javnost zahtevala više nacionalnih elemenata u arhitekturi.

Nakon promene Ustava, balkanskih ratova, Prvog svetskog rata i smrti Jovana Ilkića, novi polet u izgradnji Skupštine donosi njegov sin, arhitekta Pavle Ilkić. No, tek nakon smrti kralja Aleksandra 1934. godine, zgrada je finalizovana pod nadzorom Nikolaja Krasnova, ruskog emigranta i arhitekte.

Burna istorija parlamentarizma

Zdanje Doma Narodne skupštine Republike Srbije podignuto je u blizini mesta gde je 30. novembra 1830. godine održana Velika narodna skupština, na kojoj je pročitan hatišerif turskog sultana o pravima Srba i knjazu Milošu potvrđeno pravo naslednog kneza.

Izgradnja skupštinskog zdanja, prema projektu arhitekte Jovana Ilkića iz 1901. godine, počela je 1907. godine, kada je kralj Petar I Karađorđević položio kamen temeljac budućeg Doma narodnog predstavništva. Zgrada je završena 1936. godine, a prvo zasedanje u novom zdanju održano je 20. oktobra iste godine. Tada je to bila Narodna skupština Kraljevine Jugoslavije. Septembra 1939. godine skupština je raspuštena, a za vreme Drugog svetskog rata u njoj je bila smeštena okupaciona civilna uprava za Srbiju.

Od završetka rata, nekoliko narednih decenija u ovoj zgradi je bilo sedište jugoslovenske Skupštine kao najvišeg zakonodavnog tela zajedničke države Srba, Crnogoraca, Hrvata, Slovenaca i Makedonaca, kao i narodnosti koje su u njoj živele.

U ovoj zgradi je 1945. održano Treće zasedanje AVNOJ-a, nakon čega je formirana Privremena Narodna skupština Demokratske Federativne Jugoslavije. Ona je prerasla u Ustavotvornuskupštinu, koja je 29. novembra iste godine proglasila Republiku - Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju.

Narodna skupština FNRJ, kao najviši organ vlasti, u januaru 1946. godine usvojila je novi Ustav, koji je afirmisao principe skupštinske vladavine.

Ustavom iz 1963. godine proglašena je Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija, u kojoj je Savezna skupština postala vrhovno zakonodavno telo. Ustav iz 1974. godine promenio je skupštinsku strukturu. Tada je formirana Skupština SFRJ, kao najviše zakonodavno telo, u kojoj su bile neposredno predstavljene republike i autonomne pokrajine.

Nakon raspada SFR Jugoslavije, devedesetih godina prošlog veka, ovo zdanje postaje sedište Savezne skupštine, proglašenjem Savezne Republike Jugoslavije, koju su činile dve federalne jedinice – Republika Srbija i Republika Crna Gora.

Odnosi između dve republike preuređeni su Beogradskim sporazumom u martu 2002. godine, a na osnovu Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora, u martu 2003. godine, konstituisana je Skupština Srbije i Crne Gore.

Srbija je ponovo postala samostalna država 5. juna 2006. godine. Tako je čitav vek od početka izgradnje, skupštinsko zdanje na Trgu Nikole Pašića dobilo svoju prvobitnu namenu – postalo je Dom Narodne skupštine Republike Srbije.

Sama zgrada odražava monumentalnost akademske arhitekture. Centralni portik, raskošne sale, reprezentativni kabineti i diplomatski salon samo su neki od elemenata koji čine ovu građevinu jedinstvenom. Enterijer, s detaljima kao što su mermerni stubovi, staklene tavanice i rezbarije, svedoči o bogatstvu i pažnji posvećenoj svakom segmentu.

Uprkos svojoj grandioznosti, zgrada Skupštine nije lišena nedovršenih detalja, kao što su predviđene skulpture i kruna nad kupolom koje nikada nisu postavljene. Ali možda je upravo taj spoj savršenstva i nesavršenosti ono što je čini posebnom.

Ova građevina nije samo arhitektonska lepotica, već i svedok istorije i promena koje je naša zemlja doživela. Prepoznajući njenu vrednost, zgrada Skupštine proglašena je za spomenik kulture 1984. godine, obezbeđujući joj mesto u srcima generacija koje dolaze.

Riznica umetničkog blaga

Mali broj Beograđana je upoznat sa skulpturama koje krase sam ulaz Doma Narodne skupštine, koja je proglašena spomenikom kulture, između ostalog i zbog značajnih umetničkih dela koja je krase. 

Odmah na ulasku nalaze se četiri monumentalne figure, isklesane u prilepskom mermeru, čvrstih, stabilnih oblika. One predstavljaju ličnosti koje simbolizuju istorijski razvoj srpskog naroda i rodonačelnika kraljevske dinastije. 

To su: car Dušan (D. Filipović), kralj Tomislav (V. Radauš), knez Kocelj (T. Kosa) i Karađorđe (F. Kršinić). 

 

Pa tako, figure Zanatstvo i Pomorstvo (rad P. Palavičinija) i Poljoprivreda i Industrija (rad F. Goršea), izvedene su u mermeru, a njima su srodna dva ostvarenja F. Kršinića odlivena u bronzi, personifikacije Pravde i Prosvete.

Dvadesetih godina prošlog veka, po zamisli arhitekte Ilkića, vajarska ostvarenja, koja bi svojim simboličnim karakterom upućivala na funkciju same institucije i značaj onoga što oličava, trebalo je da budu postavljena na frontovima iznad oba ulaza i duž gornje ivice bočnih krila zgrade. Međutim, do realizacije nije došlo, već je odlučeno da se odabrani gipsani modeli, nastali 1925. i 1926. godine, postave u unutrašnjost zgrade. 

Sačuvano je devet radova: Odbrana i Rudar (D. Arambašić), Nauka (P. Palavičini), Saobraćaj (L. Dolinari), Zanatstvo (I. Kerdić), Trgovina (Ž. Lukić), Političar (I. Zajec), Gradinar (I. Napotnik) i Građevinar (D. Hotka). 

 

Pored ovih skulptura, Narodna skupština čuva i retke štampane knjige - Prvi srpski ustav (Sretenjski ustav), sultanov hatišerif iz 1838, rukom hvatane beleške sa sednica 1914-1918, u Nišu i na Krfu, Slavenoserbski magazin štampan u Veneciji 1768. i mnoge druge. 

Ovom zdanju poseban pečat daje skulptura "Igrali se konji vrani", delo vajara Tome Rosandića, koja je 1939. godine postavljena uz stepenišni prilaz samog Doma Narodne skupštine. 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike