Neverovatna otkrića arheologa kod Narodne skupštine: Potiču iz doba Antičkog Singidunuma, a evo o čemu je reč!

06.10.2023

19:44

0

Ovi nalazi predstavljaju nepokretno kulturno dobro

Neverovatna otkrića arheologa kod Narodne skupštine: Potiču iz doba Antičkog Singidunuma, a evo o čemu je reč!
Arheološka istraživanja kod Narodne skupštine - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Tokom arheoloških istraživanja na uglu Vlajkovićeve i Кosovske ulice u Beogradu, arheolozi Muzeja grada Beograda okrili su antički sloj, koji sadrži ostatke dela rimskog vodovoda sa taložnikom, grobove i sarkofage.

Ovi nalazi predstavljaju nepokretno kulturno dobro u okviru utvrđenog kulturnog dobra Antički Singidunum zbog čega je Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, osnovao Кomisiju za vrednovanje i prezentaciju otkrivenih nepokretnih nalaza sa idejom da arheološka struka donese stav o značaju i načinu prezentovanja pronađenih nalaza, navodi eKapija.

24sedam/Nenad Vujanović
 

U skladu sa zaključcima Кomisije koja je utvrdila da deo rimskog vodovoda sa taložnikom, iz perioda 2-3. vek, predstavlja jedinstven primer očuvanog dela rimskog akvedukta u Singidunumu, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda propisao je mere tehničke zaštite za izradu Projekta njegove preventivne konzervacije i privremenog izmeštanja na osnovu uslova Republičkog zavoda za zaštitu spomenika. Grobovi i sarkofazi iz perioda 3-4. veka biće trajno izmešteni i sačuvani u Muzeju grada Beograda.

Deo rimskog akvedukta će biti izmešten i na odgovarajući način odložen na adekvatno mesto do završetaka radova. Posle izgradnje podzemne garaže nepokretna kulturna dobra biće prezentovana u parkovskoj površini koji će biti iznad garaže. Ovo će biti prvi put da, na prostoru koji je nekada pripadao jugoistočnoj nekropoli antičkog Singidunuma, budu prezentovani ostaci rimskog akvedukta na način na koji su takvi nalazi već prezentovani u metropolama sveta.

Batal džamija, put "Via Militaris", antičkog groblje

Arhiv Centra za urbani razvoj
Batal džamija

Kako je svojevremeno za 24sedam naveo arheolog Rade Milić, u blizini Narodne skupštine arheolozi mogu da otkriju razne iskopine koje imaju veliki istorijski značaj za srpsku prestonicu.

- Ispod parka kod Narodne skupštine verovatno se nalaze ostaci Batal džamije, koja je važila za jednu od najlepših i najvećih islamskih bogomolja na Balkanu - objasnio je Milić nedavno za 24sedam.

Takođe, arheolog je istakao da je na ovom mestu moguće pronaći i ostatke antičkog groblja, kao i put "Via Militaris", koji je išao sve do Carigrada.

Garaža od 10.000 metara kvadratnih

Nakon arheoloških istraživanja, u Vlajkovićevoj ulici trebalo bi da nikne podzemna garaža koja će se prostirati na površini od 10.000 metara kvadratnih. 

Garaže će imati 284 parking-mesta, pristupni nivo i tri podzemna nivoa.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Ekapija

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike