I Vuk Karadžić je bio gradonačelnik Beograda

12.01.2021

12:00 >> 12:37

0

Na čelo Beograda je došao 29. marta 1831. godine

I Vuk Karadžić je bio gradonačelnik Beograda
Copyright Vuk Karadžić/Printscreen

Vuk Stefanović Karadžić rođen je u Tršiću, veći deo života proveo je u Beču, a u Beogradu je jedno kratko vreme bio gradonačelnik. Tu dužnost je primio 29. marta 1831. godine, a plata mu je bila 1.200 forinti.

Nekoliko meseci pre toga, 30. novembra 1830. godine, Srbija je dobila pravo samoupravljanja u nizu poslova, a knezu Milošu je priznato pravo naslednog kneza. Zahvaljujući hatišerifu, promenio se i upravni položaj Beograda. Bez mešanja Turaka, Srbi su mogli da upravljaju gradom, administracijom, školstvom i sudstvom.

Vuk Karadžić tada predlaže otvaranje više škole i štamparije, što je u narednih nekoliko godina i ostvareno. On se vodio idejom da bez obrazovanja, napretka u Srbiji neće biti.

Printscreen

Knez Miloš 1831. godine počinje da sprovodi promene u organizaciji uprave grada i ujedinjuje Magistrat beogradski sa Sudom beogradskim i postavlja Vuka Karadžića na čelo novog tela, čime on zapravo postaje gradonačelnik.

A da mu je bilo lako – nije, jer je gradonačelnik morao da rešava kako građanske, tako i krivične sudske sporove: ubistva, silovanja, krađe. Vuk je tada došao u sukob sa Cvetkom Rajevićem, direktorom beogradske tajne policije koji je bio u milosti kneza Miloša i mnogo toga je radio onako kako je hteo. Tokom sudskih postupaka, često je dobijao i pretnje, a zamerio se i tadašnjim moćnicima, kakav je bio Pera Brankov, koji se stalno tužakao.

Nije prošlo ni godinu dana a Vuk Karadžić je rešio da se mane funkcije gradonačelnika, da napusti Srbiju, ode u Beč i posveti se naučnom radu i izučavanju srpskog jezika.

U to vreme u Beogradu je živelo tridesetak hiljada stanovnika. Kuće ja bilo nekoliko hiljada i bile su razbacane po izlokanim sokacima bez ikakvog reda. Većinu stanovnika su činili Srbi, Turci, Cincari, Grci, Jevreji i Romi.

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike