Srbi naseli na foru nemačkog penzionera: Lažnim policajcima spremio gomilu keša samo da upadnu u klopku (FOTO/VIDEO)

02.05.2024

15:24

0

Autor: 24sedam

Prevaranti u "Pandori" otkriveni kad su penzioneru hteli da uzmu 100.000 evra

Srbi naseli na foru nemačkog penzionera: Lažnim policajcima spremio gomilu keša samo da upadnu u klopku (FOTO/VIDEO)
Copyright MUP/europol.europa.eu

Prevaru sa kol-centrima na Balkanu i u Libanu otkrio je penzioner iz Nemačke. Potom je razotkrivena cela prevarantska šema, koja je samo u poslednja dva meseca "zaradila" dva miliona evra i u koju je bilo umešano 13 osoba iz Srbijer.

Operaciju "Pandora" započela je nemačka policija, a potom preuzeo Evropol, još decembra 2023. godine. Nemački penzioner se pojavio u jednoj banci u Frajburgu. Od blagajnika banke je zatražio da podigne više od 100.000 evra u gotovini. Bankar je postao sumnjičav i brzo je saznao da je njegov klijent u stvari postao žrtva prevare lažnih policajaca. On je o tome obavestio pravu policiju, koja je sprečila žrtvu da preda novac prevarantima - navode u Evropolu.

I tako je sve krenulo. Uhapšen je prvi član mafije. Onda je policija nadzirala telefonsku liniju penzonera žrtve.

- Policijski istražitelji su ubrzo shvatili da se telefonski brojevi koje su koristili prevaranti mogu povezati sa više od 28.000 prevara počinjenih za samo 48 sati - navode naši sagovornici.

Kako se istraga proširivala, predata je Državnoj kancelariji kriminalističke policije Baden-Virtemberga, koju je tokom operacije podržavala Savezna kancelarija kriminalističke policije. Rani nalazi su pokazali da su počinioci, koji se nalaze u različitim zemljama, sprovodili sve vrste telefonskih prevara.

europol.europa.eu
Jedan od otkrivenih kol-centara na Balkanu

Prevaranti bi se predstavljali kao bliski rođaci, zaposleni u banci, agenti za korisničku podršku ili policajci.

Koristeći razne taktike manipulacije, kriminalna mreža odgovorna za lažne pozive uspostavila je svoj rad na koordinisan način, fokusirajući se na različite prioritete u svakoj zemlji. Tako su prevare u naplati dugova uglavnom obavljane iz Bosne i Hercegovine, u onlajn bankarstvu sa Kosova, investicione ponude iz Albanije, a kriminalci specijalizovani za rad sa pripejd karticama sedeli su u Libanu.

"Pandora" je počela 18. aprila, kada su u rukama imali oko 1,3 miliona poziva ove organizovane grupe. Odmah je identifikovano 12 kol-centara iz kojih je svakodnevno upućivano po 14.000 prevarantskih poziva. Ubrzo, pohapšeni su i članovi ogranka i u Srbiji.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike