Da li zaista postoje somovi od dva metra na Adi Ciganliji: Iskusni ronilac otkriva šta sve pliva u Savskom jezeru

24.07.2023

11:08

0

Sve što živi u Savskom jezeru nije opasno po kupače, te ne postoji razlog za strah

Da li zaista postoje somovi od dva metra na Adi Ciganliji: Iskusni ronilac otkriva šta sve pliva u Savskom jezeru
Copyright Tanjug/Miloš Milivojević Profimedia

Urbana je legenda da u Savskom jezeru žive ogromni somovi, a iz godine u godinu "ispliva" još poneko stvorenje koje nas neretko i preplaši. Profesionalni podvodni fotograf i ronilac Janez Kranjc za "Blic" je otkrio šta se sve nalazi na popularnom kupalištu ispod površine vode, te da li ima razloga za strah.

Napominje da je Ada Ciganlija puna somova raznih veličina, ali da svi stanovnici Ade žive u dubini, te da se sklanjaju od plivača. Pored somova, tu su i šarani. Ističe da sve što živi u Savskom jezeru nije opasno po kupače, te ne postoji razlog za strah.

- Ima smuđeva, štuka, grgeča, tj. bandara... obilje raznih školjki i puževa, što je pokazatelj kvaliteta vode. Tu su i slatkovodni rakovi, pa čak i neke invazivne vrste kao što su manići, koji ne žive kod nas već su se tu slučajno našli. Ima i kalifornijskih kornjača... - priča Kranjc.

Trenutno se u Savskom jezeru mogu videti i slatkovodne meduze, ali razlog za strah ne postoji, jer nisu opasne i ne žare. One se pojavljuju kada temperatura bude iznad 27 stepeni i trenutno ih ima mnogo.

- Imaju oblik kao prava meduza, ali su male i potpuno bezopasne. Vrlo je zanimljivo da kada temperatura ponovo padne, one nestanu - navodi on.

Ističe da je živi svet Ade Ciganlije najviše koncentrisan uz travu.

- Trava je kao podvodni grad, tu su ribe, puževi, školjke... Tu ima i hrane, tu se sve dešava. Trava se uglavnom nalazi iza bova, i one su namerno tako i postavljene.

Navodi da odavno nisu videli soma većeg od 1,7 metara. Kako kaže, davno, ranijih godina, viđali i veće, ali misli da su oni uginuli i da trenutno nema onih dužih od dva metra.

- Somovi mogu da budu i zaštitni znak Ade Ciganlije, jer se mnogo priča o njima. Godinama ih pratimo i fotografišemo i znamo gde možemo da ih nađemo. Oni su teritorijalne ribe, i kada naprave gnezdo, oni su tu i ne idu nikud odatle. Godinama beležimo slike i video-zapise, pratimo šta se tu dešava - priča Janez.

24sedam/Katarina Mihajlović Pixabay
 

 

Dodaje da je najbolji period za ronjenje na Adi od polovine maja do polovine juna. Iako se posetioci često žale na travu u jezerskoj vodi, on ističe da je ona mnogo važna za kvalitet vode, te da bi bez nje to mesto postalo bara za dva dana.

Otkriva iskusni ronilac i da uveče, kada nastupi mrak, na "pozornicu" izlaze drugi akteri - predatori.

- Pre par godina sam napravio fotografije soma kako uveče lovi i hvata razna stvorenja. Neke životinje su aktivnije noću, a neke nisu. Neki budu večera, a neke idu na večeru - kaže Janez kroz smeh.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blic/24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike