Ako "raspalite" roštilj na terasi, skupo će vas koštati: Beograđani moraju ovog leta da zaborave stare "navike"

25.06.2022

05:45

0

Uz posebne izmene u kućnom pravilniku, odbornici prethodnog saziva Skupštine grada Beograda izglasali su da ćumur i otvoreni plamen nisu više dozvoljeni

Ako "raspalite" roštilj na terasi, skupo će vas koštati: Beograđani moraju ovog leta da zaborave stare "navike"
roštilj zgrada - Copyright Pexels 24sedam

Osim što zbog mirisa roštilja sa komšijine terase može da se ogladni, ta praksa paljenja vatre na terasi pokazala se kao jedan od glavnih uzroka požara u stambenim objektima poslednjih godina, zbog čega je usvojena odluka o njegovoj zabrani stupila na snagu još 1. januara 2022. godine.

Uz posebne izmene u kućnom pravilniku, odbornici prethodnog saziva Skupštine grada Beograda izglasali su da ćumur i otvoreni plamen nisu više dozvoljeni.

Pixabay/ Hai Nguyen Tien
 

Kako je navedeno, ustanovljeno je da roštiljanje predstavlja i najčešći povod za prijave poslate opštinskim inspekcijama, pa se zbog toga zabranjuje se upotreba otvorenog plamena zbog neposredne opasnosti od požara. Ove odredbe odnose se i na zajedničke delove, poput terasa i dvorišta, ali i na posebne delove, odnosno stanove i terase vlasnika.

Ipak, oni sa visoko ograđenim balkonom, pa i oni na poslednjim terasama, ponekad to mogu iskoristiti, te prekršiti "pravilo", za šta im preti kazna od oko 150.000 dinara.

Takođe, Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je prošlogodišnjom analizom slučajeva izbijanja požara na teritoriji prestonice, utvrdio da se ljudski faktor navodi kao najzastupljeniji uzrok izbijanja požara, posebno u stambenim zajednicama i to upotrebom otvorenog plamena na terasama stambenih objekata.

S druge strane, ova odluka "pogodila" je i ugostitelje koji imaju lokal u zgradi. Naime, jedna od najčešćih primedbi građana i građanki bili su mirisi koji stambenim zgradama dolaze od ugostiteljskih objekata kao i onih koji se bave poslovanjem u stanovima. Upravo zbog toga prvo se razmatralo, a potom i odlučilo da se zabrani upotreba otvorenog plamena, a pogotovo ćumura u posebnim delovima zgrade, kako onim otvorenim, tako i zatvorenim, zatim zajedničkim prostorima, ali i na zemljištu koji je u redovnoj upotrebi žitelja tog objekta.

Kazne

Za remećenje kućnog mira, među koje spada i ova zabrana, predviđene su kazne od 5.000 dinara za fizičko do 50.000 dinara za pravno lice. Pored toga, ceh bi mogli da plate i upravnici i to 10.000 dinara za one iz redova stanara, a do 20.000 dinara za profesionalne.

Takođe, kazniće se pravno lice, kao stanar novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 150.000 dinara, odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 25.000 dinara, a preduzetnik novčanom kaznom u fiksnom iznosu od 75.000 dinara.

MUP Srbije
 

Pod kućnim redom, podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike