Pred Beogradom jedan od najtežih projekata! Gradski urbanista za 24sedam o metrou, mostovima, ali i tektonskim promenama u prestonici

05.05.2024

12:16

0

Na početku intervjua Stojčić je naveo da su promene koje očekuju Beograd do EXPO 2027. ogromne

Pred Beogradom jedan od najtežih projekata! Gradski urbanista za 24sedam o metrou, mostovima, ali i tektonskim promenama u prestonici
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić - Copyright 24sedam/Danilo Krša

Pred srpskom prestonicom nalazi se jedan od najtežih projekata do sada - EXPO 2027, te do te godine veliki broj radova mora biti završen. O ovome, ali i o drugim važnim i velikim projektima u Beogradu, za 24sedam govorio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić

Na početku intervjua, Stojčić je naveo da su promene koje očekuju Beograd do EXPO 2027 ogromne. 

- EXPO 2027 je jedan od najvažnijih motiva da dodatno uredimo grad u celini. Prvenstveno imamo odgovornost jer smo dobili pravo da organizujemo EXPO, a sa druge strane očekujemo veoma veliki broj posetilaca u Beogradu. Prirodno je da neko ko prvi put dođe u naš grad treba da ga ugleda u najboljem svetlu. Tako da je to podrazumevalo jako veliki broj saobraćajnih projekata, ali i rekonstrukcije muzeja, sportskih objekata, fasada i svega ostalog što je potrebno da čitav grad preporodimo do 15. maja 2027. godine - rekao je Stojčić. 

24sedam/Danilo Krša
Glavni gradski urbanista Marko Stojčić

Glavni gradski urbanista je za 24sedam istakao da su radovi na gradnji EXPO uveliko počeli, te da su šipovi postavljeni, kao i da se nasipa čitav teren na kome će biti izgrađen Nacionalni stadion.

- Sigurni smo da će radovi biti gotovi već krajem 2026. godine kako bi zemlje učesnic - a očekujemo da će da ih bude preko 100 - mogle da uđu u taj prostor i prilagođavaju svoje paviljone samoj izložbi koja počinje 15. maja - dodao je on.

O prvoj liniji metroa 

Beoinfo
 

Kada je reč o izgradnji metroa, Stojčić je kazao da Grad ubrzano radi na njegovoj izgradnji. 

- Ne mogu da kažem sa sigurnošću da će prva linija metroa profunkcionisati do tada, ali za sam EXPO je najvažnija gradnja železnice, koja će povezivati Nacionalni stadion i centar grada, i koja će ujedno prolaziti i pored beogradskog aerodroma "Nikola Tesla". To je najvažnija veza koju bi trebalo da napravimo do 2027, jer tim putem najveći broj putnika treba da stigne do prostora EXPO, kako ne bismo imali preveliki broj automobila. Tako da je železnica svakako prioritet - kazao je on.

Takođe, Stojčić je istakao da će Nacionalni stadion biti gotov do 2027. godine, kao i da je kamen temeljac postavljen 1. maja.

O podzemnim garažama i problemu sa saobraćajem u centru grada

Promo
 

Na pitanje kada možemo da očekujemo da profunkcioniše podzemna garaža u Vlajkovićevoj ulici, naš sagovornik je rekao da bi radovi trebalo da budu gotovi već krajem naredne godine. 

Takođe, on je kazao da se uskoro završava i javna garaža u Zemunu, kod Hale sportova "Pinki", kao i da se nastavlja izgradnja garaže u Skerlićevoj ulici, kod Narodne biblioteke. 

- Te tri garaže su veoma važne za potrebe grada da bi se rešilo pitanje stacionarnog parkiranja, i već krajem naredne godine, kada budu u funkciji sve tri garaže, očekujemo da ćemo u tim delovima grada imati znatno manji problem s parkiranjem. Nedavno je Privremeni organ grada Beograda doneo odluku da mogu da se grade parking-prostori između stambenih zgrada, u otvorenim blokovima, tako da na Novom Beogradu gradimo 510 parking-mesta u blokovima 61, 62, 63 i 64. Time ćemo rešiti problem parkiranja koji je tamo izražen - objasnio je Stojčić. 

O pešačkim zonama u centru Beograda 

24sedam/Danilo Krša
 

Glavni gradski urbanista naveo je da je plan pretvaranja Vasine ulice u pešačku zonu i izmeštanje okretnice trolejbusa na donji Dorćol i dalje aktuelan, ali da je prvo potrebno obaviti arheološke radove kod Studentskog parka kako bi se utvrdilo da li se na tom mestu zaista nalazi glavna ulica antičkog Singidunuma.

- Ukoliko se na okretnici trolejbusa stvarno nalazi glavna ulica antičkog Singidunuma, trebalo bi da napravimo svojevrsni muzej na otvorenom, koji bi dao dodatni motiv i razlog da na tom mestu bude pešačka zona. Svakako idemo ka tome da se određeni broj ulica u samom istorijskom jezgru grada zatvori za saobraćaj. Pre svega jer je neodrživo da toliko veliki broj automobila prolazi kroz grad. U čitavom svetu je trend da se prednost daje pešačima i biciklistima, a ne automobilima. Mi takođe idemo u tom smeru - naveo je on.  

Govoreći o novom projektu - pretvaranju pešačke zone od Ambasade Francuske, u Pariskoj ulici, do Uzun Mirkove, naš sagovornik je otkrio da motiv za tako nešto postoji već decenijama. 

- Godinama pokušavamo da povežemo pešačku zonu Knez Mihailove ulice sa Kalemegdanom.  U narednom periodu ćemo prikazati kako će ta ideja tačno izgledati. Kao što je to slučaj i sa ostalim ulicama, smanjićemo pritisak na sam centra grada sa automobilima koji tu tranzitiraju - napomenuo je naš sagovornik. 

O gradnji i rekonstrukciji mostova 

24sedam/Danilo Krša
 

Kada je reč gradnji mosta u srpskoj prestonici, Stojčić je rekao da je Most na Adi Huji, pored Savskog mosta, potreban i najvažniji u Beogradu, te da će njegova uloga biti da poveže Spoljnu magistralnu tangetu sa leve i desne obale Dunava. 

- Projekat je odrađen, imamo i dokumentaciju, te nam u narednom periodu predstoji da obezbedimo finansije i da utvrdimo tačan početak gradnje. Prioritet nam je i tunel, koji bi išao od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana. Uspeli smo da prevaziđemo pravno-imovinske probleme, pa će i on uskoro početi sa izgradnjom, i to na strani pored gradskog MUP-a, gde će biti ulazni portal u tunel - pojasnio je Stojčić.

Naš sagovornik je dodao da je u planu i rekonstrukcija Pančevačkog mosta, kao i da prva faza radova obuhvata obnovu prilaznih konstrukcija samog mosta iz Bulevara despota Stefana, odnosno iz Višnjičke ulice. 

O uskršnjim praznicima

24sedam/Danilo Krša
 

Govoreći o praznicima, glavni gradski urbanista je kazao da će Uskrs provesti u krugu porodice, uz poštovanje tradicije. 

- Imam sreću što imam četvoro dece, pa eto i prilike da se svi okupimo. Jedino što je prethodni Uskrs bio neradni, pa ćemo za ovaj morati da radimo, jer imamo veliki broj projekata koji ne mogu da čekaju. Neophodno je da se svaki dan borimo da dođemo do njihove realizacije - kazao je on. 

S obzirom na to da se naš sagovornik nalazi na funkciji glavnog gradskog urbaniste od 2019. godine, on je za 24sedam istakao na koji projekat je najviše ponosan i po čemu bi voleo da ga Beograđani pamte. 

- Imam tu sreću da se u periodu otkad obavljam ovu dužnost veliki broj projekata, pre svega infrastrukturnih, izgradio ili će tek biti izgrađen. Tu su u pitanju mostovi, tunel, početak gradnje metroa, EXPO, Nacionalni stadion, uređenje čitavog grada, pešačkih zona, trgova, pijaceta... Takođe, i splavovi su bili važna tema, jer smo uspeli da obale vratimo Beograđanima. Toliko projekata ima da mi je teško da izdvojim jedan na koji sam najviše ponosan. Sa ponosom mogu da kažem da je to jako veliki broj projekata i velika je stvar što će svi oni biti završeni - rekao je naš sagovornik. 

O beogradskim izborima 

24sedam/Danilo Krša
 

Stojčić je kazao da je siguran da će predstojeći izbori proći u najboljem mogućem redu. 

- Siguran sam da će biti potpuno ispravni, u političkom i tehničkom smislu, i da neće biti nikakvih razloga za pritužbe, pre svega opozicije. Sa druge strane uveren sam da će nama narod dati najveće poverenje, s obzirom na to da su ovaj broj projekata i njihova ozbiljnost toliko veliki da sam siguran da će građani shvatiti da je neophodno da se sve ovo što je započeto - nastavi. Mislim da trenutno ne postoji niko ko bi mogao da završi ove projekte osim nas, koji se time i bavimo. Dokazi su u svakom koraku iza nas, tako da sam optimista da ćemo nastaviti da realizujemo sve te projekte i da o tome obaveštamo građane i polažemo im račune o svemu što radimo - zaključio je za 24sedam glavni gradski urbanista Marko Stojčić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike