Prvo opomena, pa onda tužba: Ko ne plaća redovno održavanje zgrade, umesto 360 platiće više od 50.000 dinara!

24.03.2022

20:00

0

Ukoliko neko od stanara iz zgrade ne daje novac, biće sankcionisan, kaže za 24sedam Stanimir Spasić iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije

Prvo opomena, pa onda tužba: Ko ne plaća redovno održavanje zgrade, umesto 360 platiće više od 50.000 dinara!
Copyright Profimedia

Život u stambenoj zajednici ponekad ume da izgleda kao pravi rolekoster, ispunjen smehom, ispijanjem kafe s komšijama, ali i svađama i raznoraznim prepirkama.

Pored dnevnih obaveza koje svaki komšija ima prema stambenoj zajednici, na čijem čelu se nalazi izabrani upravnik, jedna od glavnih stavki je održavanje zgrade u kojoj živi. Ipak, ono što mnogi Beograđani ne znaju je da ukoliko redovno ne plaćaju održavanje zgrade - mogu biti tuženi.

Takođe, pored toga što će im u sanduče stići plava koverta iz suda, iz svog džepa će morati da plate više od 50.000 dinara zbog neispunjavanja ove obaveze.

Profimedia
 

Prema rečima Stanimira Spasića iz Udruženja profesionalnih upravnika Srbije, svaki stanar je u obavezi da svakog meseca plaća struju, Infostan i ostale komunalije, kao i održavanje stambene zajednice, što pojedinci ne čine.

- Svi su u obavezi da plaćaju održavanje. Ukoliko neko od stanara iz zgrade ne daje novac, biće sankcionisan - kaže za 24sedam Spasić.

Kako dalje objašnjava, upravnik prvo izriče opomenu stanaru.

- Ukoliko nakon opomene stanar ne izmiri dugovanje, onda kontaktiramo Komunalnu inspekciju, koja može da izrekne kaznu u visini od 5.000 dinara. Ako ni to ne pomogne, tj. ako stanar nastavi da ne ispunjava svoje obaveze, onda sledi opomena advokata, pa tužba i izvršenje - navodi naš sagovornik.

Privatna arhiva/Stanimir Spasić
 

Spasić kaže da ukoliko dođe do tužbe i izvršenja, stanar mora da plati i više od 50.000 dinara.

- Zakon je predvideo da posle dva meseca neplaćanja upravnik ima obavezu da pokrene postupak protiv stanara. Obično upravnici daju stanarima i više od ta dva meseca pre opomene i tužbe, jer troškovi izvršenja koštaju oko 50.000 dinara, što nije malo. Pored troškova izvršenja, stanar je u obavezi da plati i ono što duguje, tj. nadoknadu za one mesece za koje nije platio održavanje - navodi Spasić.

On kaže da se ovakvi slučajevi dešavaju u Beogradu, ali ne toliko često.

- Gradskom odlukom je propisano da je minimalna cena održavanja u stambenim zajednicama 360,80 dinara. Gruba procena je da oko 10 odsto Beograđana ne plaća redovno održavanje zgrade, ali je taj broj iz godine u godinu sve manji. Uglavnom građani nakon naše opomene izmire dugovanja, zato što shvate da je jeftinije da plate održavanje nego da dobiju tužbu i izdvoje iz svog džepa mnogo veći novac - zaključio je Stanimir Spasić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike